Naslovnica Katolibanstvo Kontroverzni kardinal Hollerich: Crkva je poput piramide, treba je mijenjati

Kontroverzni kardinal Hollerich: Crkva je poput piramide, treba je mijenjati

0

Katolička Crkva je piramida, i ta piramida sada mora biti ponovno izgrađena. Rekao je to generalni relator Sinode za sinodalnost, jedan od Papinih glavnih savjetnika kardinal Jean-Claude Hollerich.

Kardinal Hollerich govorio je o piramidalnoj strukturi Katoličke Crkve u svom govoru na Sinodi o sinodalnosti.

„Što treba učiniti da se odnosi u Crkvi oblikuju skladnije i transparentnije, da naše svjedočanstvo bude vjerodostojnije? Na koje korake nas poziva Duh Sveti kako bismo prešli s piramidalnog oblika obnašanja vlasti na sinodalni oblik?“, upitao je u ponedjeljak kardinal, a prenosi vatikanska tiskovna služba.

Sliku Crkve kao piramide revno koriste pristaše pape Franje. U kolovozu ove godine portugalski kardinal José Tolentino de Mendonça ustvrdio je da će se Crkva nakon Sinode o sinodalnosti preobraziti jer više neće biti „piramida“, nego tijelo „izgrađeno na sudjelovanju svih krštenih“. Kardinal je početkom 2019. govorio o potrebi odmicanja od „piramidalne strukture“ Crkve.

Oscar Rodriguez Maradiaga, tadašnji koordinator elitnog Vijeća kardinala pod papom Franjom istaknuo je da se Crkva u prošlosti mogla opisati kao piramida: Papa na vrhu, Rimska kurija u sredini, episkopati ispod. Nakon Franjinih reformi, to će se promijeniti.

Prije nekoliko dana vrlo je sličnu izjavu dao i utjecajni austrijski progresivni teolog Paul Zulehner. Veliki zagovornik sinodalnosti izjavio je da se Katolička Crkva mora udaljiti od „Crkve za svećenike“ i postati „Crkva utemeljena na krsnom pozivu“. Zulehner sanja o uvođenju velikih promjena u Crkvi, osobito u svećeničkom pogledu: želio bi oženjene svećenike i ređenje žena.

Sam Hollerich također se pozitivno izjasnio o takvim idejama. Nedavno je, međutim, počeo sugerirati da promjene ne će biti brze jer postoji preveliki otpor konzervativnih krugova.

Izvor

Exit mobile version