Naslovnica Istaknuto Hrvati sve teže podmiruju osnovne mjesečne troškove

Hrvati sve teže podmiruju osnovne mjesečne troškove

0

Čak 66,3 posto stanovništva u Hrvatskoj ima poteškoće s podmirivanjem osnovnih mjesečnih troškova, pokazuje najnovije istraživanje.

Hrvatska se prema ovom kriteriju našla na neslavnom četvrtom mjestu u Europskoj uniji po broju stanovnika koji ima probleme s troškovima poput režija, stanarine i hrane.

Od Hrvatske su u slabijoj poziciji još samo stanovnici Grčke, Rumunjske i Bugarske.

Prosječan Hrvat, na žalost, nakon uvođenja eura sve teže živi. Očekivano, ako se poznaje struktura hrvatske ekonomije.

Ekonomija koja se bazira na EU fondovima, doznakama iz inozemstva i turizmu dugoročno nije održiva i ovisi od vremena kad je globalno dobra ekonomska konjuktura. U prvoj snažnijoj krizi dolazi do velikih problema.

Ne može se, doduše, reći da plaće nisu porasle, no taj je rast uglavnom vezan uz javni sektor. Plaće rastu u javnom sektoru, na račun privatnog sektora koji teško može slijediti taj rast.

Rast cijena je s druge strane takav da ga rast plaća teško može pratiti. Hrvatska ima više cijene nekih osnovnih proizvoda i usluga i od bogate Njemačke gdje kupci imaju daleko veću kupovnu moć.

Takvo stanje nije normalno i nije održivo.

No Hrvatsku se očito tretira kao zemlju za izvlačenje radne snage i resursa i mjesto gdje bogatije zemlje po visokim cijenama plasiraju svoje često nekvalitetne proizvode.

Divljanje cijena i pad životnog standarda kod mnogih će Hrvata ponovno potaknuti želju za iseljavanje. No to možda i je cilj?

Nije bez razloga bivši njemački kancelar Gerhard Schröder govorio o tome da sustav obrazovanja u Hrvatskoj i zemljama tzv. zapadnog Balkana treba organizirati po uzoru na njemački kako bi se ovo stanovništvo lakše adaptiralo na njemačko tržište rada. Za Njemačku i bogatije zemlje i Hrvatska i mnoge druge zemlje srednje i jugoistočne Europe predstavljaju kolonijalni rasadnik resursa i jeftine radne snage.

Političari možda to ne vide, ali nakon uvođenja eura cijene enormno divljaju. Politolog Anđelko Milardović nije daleko od istine kad kaže da su hrvatski alkemičari uspjeli 100 eura pretvoriti u vrijednost sto kuna.

Političari se za sebe pobrinu, a najveće će žrtve, kao i uvijek, biti obični ljudi…

Prethodni članakProgon kršćana diljem svijeta je sve veći
Davor Dijanović, rođen 1987. godine u Bjelovaru, hrvatski je novinar, kolumnist, povijesni istraživač, geopolitički analitičar i publicist. Trinaest godina iskustva u online i tiskanom novinarstvu te digitalnim platformama. U rodnom Bjelovaru završio je opću gimnaziju, a na Libertas međunarodnom sveučilištu u Zagrebu magistrirao međunarodne odnose i diplomaciju. Završio je Londonsku školu za odnose s javnošću, smjer Odnosi s javnošću i upravljanje reputacijom, a na Učilištu Petar Zrinski edukaciju za specijalista digitalnog marketinga. Od 2008. do danas objavio oko 1500 novinskih i publicističkih priloga o temama iz područja politike, geopolitike, povijesti i kulture te nekoliko preglednih odnosno stručnih radova. Posebna područja njegova interesa su: suvremena povijest, geopolitika, odnosi velikih sila i međunarodna sigurnost. Autor je knjige "Hrvatska u žrvnju Jugosfere" (2015.) i voditelj podcasta Geopolitički objektiv. Oženjen, otac četvero djece.

Exit mobile version