Naslovnica Istaknuto Izrael odobrio azil svim palestinskim LGBT+ izbjeglicama

Izrael odobrio azil svim palestinskim LGBT+ izbjeglicama

0

U nedjelju je izraelski sud u Tel Avivu presudio da Palestinci koji traže utočište u Izraelu zbog spolne ‘orijentacije’ mogu dobiti azil, jer bi u protivnom njihovi životi mogli biti u opasnosti.

Jedan od najutjecajnijih izraelskih listova „The Jerusalem Post“ izvijestio je i o pravnom presedanu koji stoji iza ove odluke:

„LGBTQ+ Palestinci koji su u opasnosti zbog spolne orijentacije mogu zatražiti azil u Izraelu, presudio je u nedjelju Okružni sud za upravne poslove u Tel Avivu, prema vijestima KAN-a…

Palestinac koji je podnio žalbu živi u Izraelu od 2015. godine i tvrdi da mu je život ugrožen u Palestini zbog njegove spolne orijentacije. Palestinac je u žalbi opisao negodovanje obitelji zbog njegovog odbijanja da oženi ženu koju su mu odabrali i njegove spolne orijentacije…

Nakon što je shvatio da mu je život u opasnosti, Palestinac je pobjegao u Izrael i kontaktirao Civilnu upravu preko organizacije koja pomaže LGBTQ+ Arapima ishoditi boravišnu dozvolu. Zahtjev je najprije odbijen, no nakon daljnjeg postupka dobio je privremenu dozvolu“.

Ovom presudom nastale su mnoge pravne nejasnoće, jer bi Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć i rad (UNRWA) — koja se sada bori s otkrićima da je više od desetak njezinih članova osoblja sudjelovalo u terorističkim napadima Hamasa 7. listopada — treba pružiti pomoć palestinskim izbjeglicama.

U Izraele se Konvencija UN-a o izbjeglicama ne primjenjuje na Palestince i lokalni sudovi ne sude u takvim slučajevima. Pravni status palestinskih izbjeglica je kontroverzno političko pitanje koje Izrael ne rješava na sudovima, ali za LGBT+ izbjeglice napravili su iznimku.

Izraelski ministar unutarnjih poslova Moshe Arbel, koji je ultraortodoksni židovski rabin, žalio se na odluku sudu.

Izvor

Exit mobile version