Naslovnica Naslovna Špekulacije o trećem svjetskom ratu

Špekulacije o trećem svjetskom ratu

0

Sve veći broj ratova i sukoba mnoge analitičare navodi na zaključak o tome da se moguće nalazimo u trećem svjetskom ratu. Papa Franjo još je 2022. iznio isti zaključak.

Koliko su teze o trećem svjetskom ratu utemeljene?

Nema sumnje da živimo u vremenu ubrzanog naoružavanja koje potiču sukobi u Europi, Bliskom istoku i u Aziji. Posebno ubrzan rast izdataka za vojno-obrambeni sektor imamo u SAD-u, Kini i Rusiji.

Realizam je ponovno postao dominantna paradigma međunarodnih odnosa. Došlo je do povratka geopolitike u javni diskurs, a to je odlika kriznih vremena. Sve su češći sukobi oko teritorija i resursa.

Kao i pred izbijanje Prvoga svjetskog rata govori se isključivo o tome tko ima koliko oružja i kakvi su međusobni omjeri snaga. Mjesta diplomaciji i strateškom dijalogu ima sve manje.

Živimo u vremenu tranzicije međunarodnog poretka. Stari poredak umire, a novi se još nije rodio, a to su najopasnija razdoblja povijesti koja nerijetko rezultiraju ratovima.

Kako će se u sutrašnjim periodizacijama povijesti razmatrati današnje godine svjetske povijesti znat ćemo za deset, dvadeset ili trideset godina, protekom vremena. Nije isključeno da će se u tim periodizacijama govoriti o tome da smo 2024. bili na početku globalnog rata.

Ovo nisu katastrofičarske prognoze, nego zaključak koji izvire iz sve gore globalne geopolitičke situacije.

Ipak, u odnosu na razdoblje pred Prvi svjetski rat, razlika je ta što ključne globalne sile imaju nuklearno oružje. Upravo je postojanje ovog oružja i u vremenu Hladnog rata sprječavalo izbijanje konvencionalnog rata jer je postojala bojazan da bi on mogao prerasti u nuklearni. A takav rat ne bi dugo trajao. Staro je pravilo Hladnog rata bilo ono da tko potegne prvi, gine drugi.

Hrvatska je mala zemlja koja nema presudan utjecaj na međunarodne odnose. Za nas je ključno održavati kakvu takvu ravnotežu snagu u naoružanju u odnosu na one države koje su povijesno aspirirale na hrvatske teritorije.

S obzirom na trusno i izazovno geopolitičko i sigurnosno okruženje, a posebno sve agresivnije djelovanje tzv. srpskog sveta, Hrvatska treba jačati vlastite obrambene kapacitete.

Jaka Hrvatska vojska najbolji je jamac hrvatskoga teritorijalnog integriteta.

Exit mobile version