Naslovnica Katolibanstvo Kardinal Zen: Cilj Sinode je svrgnuti crkvenu hijerarhiju u korist „demokratskog sustava“

Kardinal Zen: Cilj Sinode je svrgnuti crkvenu hijerarhiju u korist „demokratskog sustava“

0

„Očito je da je svrha ovog sabora bila ukinuti hijerarhijsku strukturu Crkve i uvesti demokratski sustav“, o tome nema dvojbe za bivšega biskupa Hong Konga, kardinala Josip Zena.

U tekstu na svojoj mrežnoj stranici 92-godišnji kardinal Zen komentira najnoviju verziju tzv. Sinode o sinodalnosti koju vodi papa Franjo. „Jako sam zabrinut kako bi mogla završiti ova takozvana ‘sinodalnost’ biskupske Sinode“, piše. Istodobno, kardinal je pojasnio da je istinska institucija sinode uvijek služila kao podrška procesu upravljanja Crkvom.

Drukčije je ovoga puta, kada su biskupi pod vodstvom aktualnog Pape prestali vršiti „poslanje evangelizacije“ i „davati smjer Crkvi i štititi sadržaj vjere koju su prenijeli apostoli“. Gospodin Isus je, kako podsjeća autor, Crkvu povjerio „kolegiju apostola predvođenih Petrom“.

Međutim, dosadašnji dugogodišnji tzv. sinodalni proces, koji uključuje laike u procese upravljanja crkvom, je „bez presedana u razmjerima“. „Na kontinentalnoj razini, tajništvo Sinode jasno je provodilo strogu kontrolu kroz posebne procedure: naglasak na navodnom dijeljenju i izbjegavanju rasprave. Neočekivano, isti pristup korišten je i na službenim sastancima Sinode“, naglašava kardinal.

Zen se složio s kardinalom Gerhardom Müllerom i biskupom Athanasiusom Schneiderom u svojoj kritici uplitanja laika u vlast, napominjući da je „cilj ove skupštine bio svrgnuti hijerarhijsku strukturu Crkve i uvesti demokratski sustav“.

„Papa je imao pravo održati bilo kakav savjetodavni sastanak, ali biskupska Sinoda koju je pokrenuo papa Pavao VI. bila je posebno osmišljena kako bi omogućila Papi da čuje stajališta svoje braće biskupa, a budući da su nebiskupi glasovali s biskupima, tada to više nije bila biskupska sinoda“, navodi kardinal.

Jedini oblik sinodalnosti koji je prihvatljiv i kojemu bi se Vatikan trebao vratiti je savjetodavni oblik, u kojem se biskupi savjetuju i iznose Papi pitanja za koja smatraju da bi ih rimski biskup trebao preuzeti. Međutim, na Papi je da odluči o tim stvarima.

Kardinal je ukazao na strašne posljedice koje će imati sinodalnost koju promiče Franjo. „Hoće li pojedine biskupske konferencije imati neovisno stajalište o pitanjima vjere? To je zastrašujuća perspektiva. Ako ova ideja uspije, više nećemo biti katolici.

Na kraju ipak kardinal Joseph Zen dodaje: „Ne bismo se trebali prepustiti brizi oko ovih problema. Post, molitva (osobito krunica)! Nikada ne bismo trebali očajavati.“

Izvor

Exit mobile version