Naslovnica Istaknuto Francuska: Zapalio se toranj katedrale u Rouenu, požar je obuzdan

Francuska: Zapalio se toranj katedrale u Rouenu, požar je obuzdan

0

Požar koji je izbio na tornju katedrale u Rouenu navodno su pod kontrolu stavili vatrogasci koji su pravovremeno reagirali na hitan slučaj u gradu na sjeveru Francuske. Požar je, naime, izbio ujutro 11. srpnja i odaslao gust oblak dima u nebo. Uz zastrašujuće odjeke golemoga požara 2019. godine koji je progutao katedralu Notre-Dame u Parizu, promatrači su izgledali užasnutima dok je oko 40 vatrogasnih vozila dojurilo na mjesto događaja, javlja Reuters.

Oko katedrale iz 12. stoljeća postavljen je kordon dok je oko 70 vatrogasaca pokušavalo spasiti jedan od najboljih francuskih primjera srednjovjekovne gotičke arhitekture, koji je postao još hvaljeniji nakon niza slika francuskoga impresionista Claudea Moneta.

Radovi na obnovi tornja traju godinama, a građevina je bila okružena skelama i bijelim pokrovom kada je požar izbio na oko 120 metara iznad razine tla. Čini se da su se plastični dijelovi gradilišta zapalili, rekao je šef vatrogasne brigade Stephane Gouezec lokalnim medijima, prenosi BBC. Sam metalni toranj nije izgledao oštećen.

Do 11.15 sati po lokalnome vremenu, oblak dima je prestao sukljati iz tornja. Dužnosnici su potvrdili da je požar sada zaustavljen. Nema izvješća o žrtvama, a oni koji su u to vrijeme radili na tornju navodno su na sigurnom.

Razorni požar u pariškoj katedrali Notre-Dame također je izbio tijekom radova na obnovi. Uništio je krov, toranj i gotovo srušio glavne zvonike. Pet godina kasnije nastavlja se obnova kultne znamenitosti francuske prijestolnice, a troškovi obnove dosegnuli su 550 milijuna eura (599 milijuna dolara). Njegovo ponovno otvaranje zakazano je za prosinac 2024. godine.

Izvor

Exit mobile version