Skandalozno uhićenje pro-life volonterke u Ujedinjenom Kraljevstvu

Pro-life volonterka Isabel Vaughan-Spruce bila je uhićena i optužena za “kršenja” britanskih zakona. Policajci su došli do nje, nakon što su zaprimili pritužbu od promatrača koji je sumnjao da se Isabel Vaughan-Spruce tiho molila u svom umu na ulici u blizini bolnice BPAS Robert u Kings Nortonu, u Birminghamu. Treba napomenuti kako Isabel Vaughan-Spruce nije imala nikakav transparent ili simbol pro-life pokreta i da je šutjela sve dok joj policajci nisu prišli.

Nakon izlaska iz pritvora Isabel Vaughan-Spruce rekla je sljedeće: „Grozno je da sam bila pretresena, uhićena, ispitivana od strane policije i optužena samo zato što sam se molila u privatnosti vlastitog uma. Zone cenzure navodno zabranjuju uznemiravanje. Nitko nikada ne bi trebao biti izložen uznemiravanju, ali ono što sam učinila nije bilo štetno, nego sam koristila svoju slobodu mišljenja, svoju slobodu iskazivanja vjere unutar privatnosti vlastitog uma. Nitko ne bi trebao biti kažnjen zbog molitve na javnom mjestu u Ujedinjenom Kraljevstvu”.

Možemo li uskoro u Ujedinjenom Kraljevstvu očekivati zakon kojim misao postaje zločin? Zasigurno da možemo, uostalom vlasti u Birminghamu su uvele “zone cenzure“ ispred bolnica za pobačaja kojim se kriminalizira svakog građanina za kojeg se smatra da „sudjeluje u bilo kakvom činu odobravanja ili neodobravanja pobačaja“, uključujući „molitve, savjetovanje, transparente…“.

Potrebno je spomenuti da je jedan od uvjeta puštanja na slobodu volonterke Vaughan-Spruce bio da ne kontaktira lokalnog katoličkog svećenika koji je uključen u pro-life aktivnosti, ali je kasnije taj uvjet odbačen. Britanska policija je isto tako nametnula volonterki Vaughan-Spruce ograničenja, uz plaćanje jamčevine, navodeći u obrazloženju da je tako nešto neophodno kako bi se spriječilo daljnje počinjenje kaznenih djela.

Treba napomenuti kako je Isabel Vaughan-Spruce dugi niz godina direktorica organizacije March for Life u Ujedinjenom Kraljevstvu i da kao volonterka pruža podršku ženama u kriznim trudnoćama. Više o skandaloznom uhićenju Isabel Vaughan-Spruce možete pročitati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Exit mobile version