Naslovnica Istaknuto Trump je vjerojatno osigurao novi mandat, njega može spriječiti jedino nasilje

Trump je vjerojatno osigurao novi mandat, njega može spriječiti jedino nasilje

0

Pisac ovih redaka u više je navrata  –  prvi put u svibnju prošle godine u Press klubu Tihomira Dujmovića  –  najavio da će, u slučaju da Donald Trump osvoji republikansku nominaciju i bude dobro stajao u anketama za predsjedničke izbore, doći do pokušaja njegove likvidacije.

Nije bilo teško predvidjeti takav scenarij: američko društvo sve je polariziranije, a s druge strane političko-ideološkog spektra često ne stoje posve racionalne političke persone.

Na stranu sada je li napadač bio „vuk samotnjak“.

Činjenica je da su centimetri dijelili Trumpa od smrti i da su lijeve, tzv. woke i antifa skupine sve radikalnije i da ne biraju sredstva. Prije prošlih predsjedničkih izbora svjedočili smo velikim neredima tzv. BLM skupina. Jedini je cilj bio srušiti Trumpa.

Slični modus operandi možemo očekivati i sada. U sljedeća četiri mjeseca mobilizirat će se cijela lijeva politička i medijska bulumenta. Nije isključeno nasilje na ulicama, a nema sumnje da ovo nije zadnji pokušaj fizičke eliminacije. Tko, dakle, ugrožava demokraciju: Trump ili oni koji nasiljem žele voditi politiku?

Mnogi ekstremisti rado bi Trumpa vidjeli mrtvog, a njima se pridružila i jedna profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koja predaje ustavno pravo.

Ubijanje političkih neistomišljenika očito je profesorici ustavnog prava primjer uzornoga ustavnog ponašanja.

No na stranu domaći ograničeni ekstremisti.

Pokušaji diskvalifikacije

Činjenica je da Trump politički izlazi izvan okvira koje je postavila tzv. Duboka država. „Eksces“ se jednom dogodio, no veliko je pitanje hoće li Duboka država dopustiti da se dogodi dva puta.

Pokušaji sudske eliminacije nisu prošli. Jedino što preostaje nasilje je ili izborna prijevara. No i jedno i drugo dovelo bi do strahovitih polarizacija i do potencijalnoga građanskog rata. Za Trumpa je prije četiri godine glasovalo više od 73 milijuna ljudi. To je snaga koju je nemoguće ignorirati.

Atentat na Trumpa nije jedini posljednjih godina kad su u pitanju istaknuti političari. Imali smo i primjere premijera Abea (Japan) i Fica (Slovačka) i brazilskog predsjednika Bolsonara. Zanimljivo, niti jedan od njih nije globalist.

Cijela lijeva priča oko Trumpa, bilo da govorimo o tezama da će ukinuti NATO ili da je Putinova pudlica, potpuno je irealna i nema veze sa zdravim razumom. To su jeftini pokušaji političke diskvalifikacije.

Oni teško više mogu proći.

Reakcijom nakon atentata Trump je vrlo vjerojatno osigurao mandat u Bijeloj kući.

Može ga spriječiti jedino nasilje.

Exit mobile version