Naslovnica Mi Sramotna realnost: Velika analiza pokazuje da ‘hrvatske’ tiskovine otvoreno promiču „srpski svet“

Sramotna realnost: Velika analiza pokazuje da ‘hrvatske’ tiskovine otvoreno promiču „srpski svet“

0

U razdoblju od 1. svibnja do 30. lipnja 2024. analizirali smo članke objavljene o Srbiji, Jugoslaviji i tzv. „srpskom svetu“ u najčitanijim dnevnim novinama u Hrvatskoj: „Večernjem listu“, „24 sata“, „Jutarnjem listu“ i „Slobodnoj Dalmaciji“. Analiza članaka napravljena je u razdoblju od dva mjeseca kako medijski napadi nakon objave ovog osvrta ne bi kao argument naveli „kratkotrajnost“ analize.

Prije analize članaka potrebno je uzeti u obzir činjenicu da posljednjih godina svjedočimo statističkom padu prodaje opće informativnih tiskovina i prihoda od oglašavanja u većini elektroničkih publikacija. Razlog je očit: zastarjeli model izvještavanja i kopiranja tekstova – u to spada i izvještavanje o tzv. regiji.

Primjerice, „Večernji list“, o kojem smo ranije već pisali, i dalje obilno izvještava o susjednoj zemlji, a ima i članaka o Jugoslaviji. U razdoblju od 1. svibnja do 31. svibnja objavljeno je 119 članaka o Srbiji, a o Jugoslaviji 26 članaka: od toga hoće li košarkaš Nikola Jokić igrati za Srbiju, preko bezbrojnih članaka o rezoluciji vezanu za Srebrenicu (čak 26 članaka) do svakog nesretnog događaja u Srbiji.

U razdoblju od 1. lipnja do 30. lipnja objavljeno je 146 članaka o Srbiji te 19 članaka o Jugoslaviji. Obrazac je isti: svaki „važniji“ događaj iz „srpskog sveta“ (Republike Srpske, Srbije i Crne Gore) naši su mediji marljivo prenijeli.

Bratski „24 sata“, koji pripada istoj grupaciji kao i „Večernji list“ (Styria), uvjerljivo nastoji pratiti korak s Večernjakom. U razdoblju od 1. svibnja do 31. svibnja objavljeno je 133 članka o susjednoj državi. Može se vidjeti bezbroj članaka zahvale Srbima što su glasovali za Baby Lasagnu, ali i odlučno državno praćenje politike Jugoslavije po pitanju Palestine ili o infrastrukturnim problemima u Srbiji.

U razdoblju od 1. lipnja do 30. lipnja objavljeno je 124 članka o Srbiji. Nema bolje promidžbe turizma u Hrvatskoj, nego pisati o otvaranju plaže u susjednoj Crnoj Gori ili kako je pjevačica Karleuša bila odjevena kada je glasala na parlamentarnim izborima u Srbiji.

„Jutarnji list“ ne zaostaje za „Večernjim listom“ i „24 sata“, naprotiv. U razdoblju od 1. svibnja do 31. svibnja objavljeno je skoro 200 članaka o Srbiji, Jugoslaviji i „srpskom svetu“ – točnije 188 članaka. Tako je u jednom danu, 23. svibnja 2024., objavljeno 16 članaka o Srbiji – čitatelji moraju znati svaki detalj o mišljenju srpskog vodstva o genocidu u Srebrenici.

U razdoblju od 1. lipnja do 30. lipnja 2024. objavljen je čak 191 članak o Srbiji, „srpskom svetu“ ili, da se odmaknu od „progresivne“ Srbije kojoj težimo, jugonostalgiji. Ovaj medij uvjerljivo u Hrvatskoj predvodi po broju članaka o Srbiji, Jugoslaviji i „srpskom svetu“.

I jedan pokrajinski dnevni medij „Slobodna Dalmacija“ nastoji pratiti korak s već spomenutim dnevnim novinama. Tako su u razdoblju od 1. svibnja do 31. svibnja objavljena 103 članka o Srbiji, s posebnim naglaskom na Aleksandra Vučića i njegov pogled na ‘političku stvarnost’.

Počekom ljeta, od 1. lipnja do 30. lipnja, objavljeno je ‘samo’ 65 članaka. Ali „Slobodna“ se po još nečemu razlikuje od prethodnih tiskovina jer na svojoj mrežnoj stranici ima posebnu kategoriju: „Regija“.

Zaključak osvrta:

  1. U Hrvatskoj postoji ili komercijalni razlog za promidžbom susjedne zemlje ili su u pitanju sprjege između interesnih skupina koje ne dopuštaju izlazak iz „regiona“.
  2. Broj članaka objavljenih o Srbiji, Jugoslaviji i „srpskom svetu“ pokazuje nesposobnost djelovanja za vlastite interese i opterećenost s odnosima sa susjednom državom.
  3. Potreba izvještavanja o svakom događaju iz susjedne zemlje samo potvrđuje tezu o intenzivnom informacijskom i medijskom nametanju ideja u hrvatskom medijskom prostoru usmjerenom na ostvarivanje interesa koji su suprotni hrvatskim nacionalnim interesima.

Za tvrdnje iznesene u osvrtu prilažemo, kao dokaz, u pdf. formatima članke iz navedenih tiskovina. Članci su u kategorizirani po datumima, a pored naslova nalaze se poveznice.

Večernji list

Slobodna Dalmacija

Jutarnji list

24 sata

Exit mobile version