Naslovnica Naslovna Mladi njemački svećenici ne žele Sinodalni put: zanimaju ih vjera i liturgija

Mladi njemački svećenici ne žele Sinodalni put: zanimaju ih vjera i liturgija

0

Prije nekoliko dana Centar za pastoralna istraživanja iz Bochuma predstavio je studiju koja pokazuje da mlađe svećenike ne zanima reformatorska agenda Njemačkog sinodalnog puta.

Samo od 25 do najviše 36 posto. Čak i među onima koji podržavaju ove promjene, neki im ne pridaju veliku važnost. Ukupno preko 80 posto anketiranih mladih svećenika uvjereno je da Crkva u Njemačkoj ne treba reforme, već duhovnu dubinu. Za 76 posto od toga odlučujući je čimbenik usmjerenost na daljnje prenošenje sadržaja vjere.

Autori studije ispitali su 847 svećenika zaređenih 2010.-2021. i 1668 muškaraca koji su prekinuli svoje sjemenište. Dobili su odgovore od 153 svećenika i 18 bivših kandidata. Preko 97 posto odgovora dolazi od ljudi rođenih u Njemačkoj, prosjek godina je 37.

Zanimljivo, studija je izazvala snažne kritičke reakcije u Njemačkoj.

Rekao je to voditelj studije Matthias Sellmann, pastoralni teolog iz Bochuma. Prema njegovom mišljenju, profil mladih svećenika u Njemačkoj nije zadovoljavajući: oni sebe prečesto vide kao ljude posvećene liturgiji, a premalo kao uključene u razne društvene stvari i slično. Prema Sellmannu, također je gotovo skandalozno – on čak govori o „velikoj pogrješci“ mladih svećenika – da se oni ne žele poistovjetiti s reformatorskom agendom Sinodalnog puta.

Sellmann tvrdi da, budući da je Sinodalni put djelo „većine“ Crkve u Njemačkoj, svećenici bi ga trebali podržati. Bez te potpore nema šanse za realizaciju njezine ideje. Zapravo, Sinodalni put nije djelo neke većine: to je stvaranje progresivne skupine biskupa i progresivnog laičkog aktivista ujedinjenog u jednu organizaciju.

Prošle je godine slično istraživanje objavljeno za Sjedinjene Države; ni tamo među mlađim naraštajem svećenika nema interesa za reformatorsku agendu; stavovi su mnogo konzervativniji nego u generaciji svećenika iz 1960-ih, 1970-ih i 1980-ih.

Slična je situacija i u Nizozemskoj: progresivni dužnosnici i svećenici iz 1960-ih i 1970-ih godina doveli su nizozemsku Crkvu u potpunu propast; danas i među biskupima dominiraju tradicionalniji stavovi.

Izvor

Exit mobile version