Blagdan Navještenja Gospodinova (Blagovijest) 2022. godine ostat će zabilježen kao jedan od najvažnijih dana i događaja u povijesti Katoličke Crkve i svijeta u posljednjih stotinjak godina.

Gospa Fatimska rekla je 13. srpnja 1917. godine:

„Sveti Otac posvetit će mi Rusiju, koja će se obratiti i svijetom će neko vrijeme zavladati mir“.

Da sada ne ulazim u određene kontroverze koje su prisutne u katoličkom svijetu oko posvećenja Rusije kako je to zatražila Gospa Fatimska (je li posveta valjano napravljena), može se reći da je papa Franjo ispunio dva najvažnija uvjeta koje je Gospa tražila:

  • jedno, da se izrijekom spomene Rusija u posveti njezinom Bezgrješnom srcu
  • i drugo, da to bude u zajedništvu s biskupima cijeloga svijeta.

Ovo su riječi posvete koje je papa pročitao pred kipom Gospe Fatimske u Bazilici svetoga Petra u Rimu, urbi et orbi:

„Mi zato, Majko Božja i naša, svečano povjeravamo i posvećujemo tvom bezgrješnom Srcu nas same, Crkvu i svekoliko čovječanstvo, a na poseban način Rusiju i Ukrajinu. Primi ovaj naš čin koji izvršavamo s povjerenjem i ljubavlju, učini da prestane rat, providi svijetu mir.”

Uvijek će biti onih koji će tražiti „dlaku u jajetu“, bilo to u formulaciji koja je trebala po njima biti ovakva ili onakva, ili zbog same činjenice da je to napravio baš papa Franjo. Ali pustimo to po strani. U ovom trenutku to su toliko nevažne stvari. Činjenica je da je napravio posvetu i da je ispunio uvjete.

Posljednja velika posveta koju je učinio papa Ivan Pavao II. 1984. godine srušila je komunizam u pola svijeta. Zamislite sada kada se eksplicitno u posveti spomenula Rusija kao što je izrazito tražila Gospa!

Petrov nasljednik, po imenu Franjo, učinio je što je tražilo Nebo. To može samo papa jedne svete, Katoličke i apostolske Crkve, bez obzira na njegove ljudske slabosti i mane. U određenom smislu dogodio se jedan veliki egzorcizam (borba protiv sila zla), on je posvetio cijeli javni prostor svijeta (čovječanstva) i Rusije. Posvetili smo i predali Bogu opet svijet, da ga On vodi i da On njima upravlja. Sotoni su odbrojeni dani, a Gospa će zaštiti i zagovarati obnovu Crkve i svijeta. Bit će to njezino, Marijino vrijeme u kojem će nas ona usmjeravati na svoga Sina.

Isus Krist kao pravi Kralj svijeta zavladat će zajedno s kraljicom Neba i zemlje, svojom majkom Marijom.

Mnogi pitaju što sada?

Prvo, zahvaljivati Bogu i ostati mu vjeran. Na osobnoj razini:

  • Moliti krunicu svaki dan;
  • Redovito ići na ispovijed i što češće na Svete Mise;
  • Živjeti svoju katoličku vjeru privatno i javno te aktivno raditi na prozelitizmu (kao veliki svetci kroz povijest), tj. pomagati drugima da se obrate i postanu katolici;
  • Ako niste, onda svakako ispunite želje Gospe Fatimske i obavite pobožnost Pet prvih subota

Nakon posvete koja se održala u Bazilici svetoga Petra u Rimu, stvari će se u Crkvi i svijetu mijenjati. Ne u smislu „ćiribu, ćiriba” kako neki to površno misle i drugi jadnici ismijavaju, nego na jednoj dubokoj duhovnoj razini koja će utjecati konkretno na povijest Crkve i svijeta.

U dogledno vrijeme, kada Bog odluči, vjerujem da će se u Crkvi i svijetu događati sljedeće stvari:

  • Rat u Ukrajini će prestati;
  • Komunizam će konačno pasti i nestati u ostalim zemljama gdje se još grčevito drži;
  • Započet će velika i temeljita obnova Katoličke Crkve koja će se vratiti svojim tradicijama i biti oslonjena na dva stupa: Euharistiju (slava živom Kristu u našim svetohraništima) i Blaženu Djevicu Mariju (Gaude, Maria Virgo, cunctas haereses sola interemisti in univero mundo; „Raduj se, Djevice Marijo, ti si jedina uništila sve hereze na cijelom svijetu“),
  • Rusija neće postati nikakav „treći Rim“, nego će Rusija postati katolička zemlja, tj. kršćani i Crkva tamo će postati katolici po tome što će biti u zajedništvu sa Svetim Ocem u Rimu;
  • Dekadencija i „wokeness“ će ili nestati na Zapadu ili će taj „Zapad“ nestati uopće kao civilizacija u zapadnoj Europi i u engleskom, španjolskom i portugalskom Novom svijetu;

Zbunjenost i strah svjetovnjaka

Zanimljivo je promatrati da su i hrvatski i svjetski mediji i vođe dali malu pozornost ovom velikom činu. Neki jednostavno nisu shvatili što se događa, a drugi su itekako shvatili i bili su zbunjeni da je baš ovaj papa napravio takav jak duhovni čin koji će uzdrmati temelje svijeta koji poznajemo i svrgnuti kneza ovoga svijeta kojemu oni služe.

Budimo zahvalni što živimo baš u ovo vrijeme i što smo bili svjedoci i sudionici ovoga velikog čina. Zahvalimo Bogu i budimo poslušni Njemu, Njegovu Sinu Isusu i njegovoj Majci Mariji.

I u Hrvatskoj i na župnoj razini

I hrvatski biskupi sudjelovali su zajedno s papom u posvećenju Rusije, ali se to događalo i na župskoj razini. U crkvu Sveta Mati Slobode na Jarunu u Zagrebu molila se krunica i litanije, a križni put čitali su branitelji, veterani Domovinskog rata (s Knežije), dok je župnik don Damir Stojić pročitao istu posvetu kao i papa, da bi potom svi zajedno izgovorili jednu osobnu fatimsku posvetu. Posvetio je i župu te je ispred 500 blagoslovljenih bijelih ruža (koje je donirala Zaklada Vigilare), okrunio kip Gospe Fatimske. A na kraju su bogoslovi dijelili blagoslovljene ruže vjernicima kao uspomenu na ovaj nezaboravni događaj.

dr. Vice Batarelo