Utorak, 30. travnja 2024.

Što je Padre Pio mislio o televiziji i filmovima?

Sveti Padre Pio nije podržavao ideju da televizor bude u samostanu i smatrao je da obitelji ne bi trebale dopustiti da televizija upravlja njihovim životima.

Sveti Padre Pio umro je 1968. Tijekom svog života svjedočio je usponu filmske industrije te izumu i popularnosti televizije.

Knjigu o Padre Piju možete naručiti ovdje.

Iako je bio izložen i jednom i drugome, čuo je ispovijesti mnogih pojedinaca, stekavši uvid u to kako te tehnologije utječu na kršćane u svijetu.

Prema biografijama Padre Pija možemo zaključiti da je on rijetko gledao televizor u samostanu.

Od sredine 50-ih samostan je imao svoju televiziju u sobi za rekreaciju, ali nitko se nikada nije sjetio od subraće da je Padre Pio dolazio, osim radi događaja poput sprovoda pape Pija XII., i to samo na nekoliko minuta.

Nesklonost Padre Pija prema televiziji prvenstveno se temeljila na učinku televizije da odvrati obitelji od zajedničkog druženja.

Padre Pio je vjerovao da je televizija poguban izum koji kvari moral i uništava obiteljski život, te je snažno odvraćao vjernike od kupovine televizora. Joeu Petersonu je rekao sljedeće: „Čovjek koji je izumio hladnjak je otišao u raj, ali čovjek koji je izumio televiziju…“ Prstom je pokazao prema dolje.

Konkretno govoreći: „Umjesto da razgovaraju jedni s drugima, istaknuo je, članovi obitelji provode večeri gledajući televiziju“.

Kada su u pitanju filmovi, Padre Pio je imao vrlo negativnu reakciju, navodno je rekao: „Sotona je u kinu“.

Koji su filmovi izazvali ovaj odgovor nije poznato, ali 60-e su bile vrijeme eksperimentiranja u kinematografiji, a Padre Pio je vjerojatno čuo za filmove koji su bili moralno uvredljivi.

Ne treba napominjati čitateljstvu da je više filmova napravljeno o životu Padre Pija.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...