Utorak, 30. travnja 2024.

Uskoro bez dozvole vlade građani neće smjeti imati kokoši

Prema novim zakonima za suzbijanje “ptičje gripe”, građani Ujedinjenog Kraljevstva morat će registrirati kokoši koje drže u svom dvorištu. Ako ne budu registrirali kokoši, onda ih neće smjeti imati. Do sada građani Ujedinjenog Kraljevstva nisu morali registrirati kokoši koje su imali u dvorištu.

Prema novim predloženim zakonima, vlasnici kokoši morat će ažurirati svoje podatke svake godine. Morat će državnim službenicima pružiti informacije o mjestu gdje drže kokoši i pojedinosti o vrsti, broju kokoši i načinu njihove upotrebe.

Zakon bi se primjenjivao na građane koji imaju kokoši u dvorištu, ptice grabljivice i golubove, ali ne bi utjecao na građani koji drže ptice u kući kao kućne ljubimce, poput papiga koje se drže u kavezima i ne napuštaju ga osim na kratkoročno razdoblje.

U zajedničkoj izjavi, predstavnik veterinarskih službenika iz Engleske, Škotske i Walesa rekao je da će „ovi zakoni omogućiti potpunu sliku o broju i lokaciji ptica koje se drže u kućanstvima diljem Velike Britanije i olakšati praćenje širenja ptičjih bolest. Ove informacije također će pomoći u informiranju budućih procjena rizika i održati predanost institucija kontinuiranoj izgradnji opsežnog broja istraživanja imanja ptica u kućanstvima”.

Predstavnik veterinarskih službenika rekao je da bi novi sustav, tj. registar mogao zapravo “pomoći” vlasnicima. Novim podacima bi Agencija za zaštitu zdravlja životinja i biljaka dobila mogućnost ažuriranja ptičjih pandemija na određenom području, a vlasnici bi imali mogućnost “zaštititi“ svoje jato od “ptičje pandemije”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...