Četvrtak, 17. listopada 2024.

Kontroverzni kardinal Hollerich: Crkva je poput piramide, treba je mijenjati

Katolička Crkva je piramida, i ta piramida sada mora biti ponovno izgrađena. Rekao je to generalni relator Sinode za sinodalnost, jedan od Papinih glavnih savjetnika kardinal Jean-Claude Hollerich.

Kardinal Hollerich govorio je o piramidalnoj strukturi Katoličke Crkve u svom govoru na Sinodi o sinodalnosti.

„Što treba učiniti da se odnosi u Crkvi oblikuju skladnije i transparentnije, da naše svjedočanstvo bude vjerodostojnije? Na koje korake nas poziva Duh Sveti kako bismo prešli s piramidalnog oblika obnašanja vlasti na sinodalni oblik?“, upitao je u ponedjeljak kardinal, a prenosi vatikanska tiskovna služba.

Sliku Crkve kao piramide revno koriste pristaše pape Franje. U kolovozu ove godine portugalski kardinal José Tolentino de Mendonça ustvrdio je da će se Crkva nakon Sinode o sinodalnosti preobraziti jer više neće biti „piramida“, nego tijelo „izgrađeno na sudjelovanju svih krštenih“. Kardinal je početkom 2019. govorio o potrebi odmicanja od „piramidalne strukture“ Crkve.

Oscar Rodriguez Maradiaga, tadašnji koordinator elitnog Vijeća kardinala pod papom Franjom istaknuo je da se Crkva u prošlosti mogla opisati kao piramida: Papa na vrhu, Rimska kurija u sredini, episkopati ispod. Nakon Franjinih reformi, to će se promijeniti.

Prije nekoliko dana vrlo je sličnu izjavu dao i utjecajni austrijski progresivni teolog Paul Zulehner. Veliki zagovornik sinodalnosti izjavio je da se Katolička Crkva mora udaljiti od „Crkve za svećenike“ i postati „Crkva utemeljena na krsnom pozivu“. Zulehner sanja o uvođenju velikih promjena u Crkvi, osobito u svećeničkom pogledu: želio bi oženjene svećenike i ređenje žena.

Sam Hollerich također se pozitivno izjasnio o takvim idejama. Nedavno je, međutim, počeo sugerirati da promjene ne će biti brze jer postoji preveliki otpor konzervativnih krugova.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...