Ponedjeljak, 28. listopada 2024.

Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris: Tko tolerira i zašto, protuzakonito postupanje jedne od tri najveće televizije u Hrvatskoj?

RTL-ova emisija Stanje nacije vratila se na male ekrane krajem rujna nakon dugačke i misteriozne pauze od pola godine, no RTL od tada nije našao shodnim udovoljiti zahtjevu Ordo Iurisa za ispravkom informacije odnosno isprikom.

Ordo Iuris je zahtjev uputio glavnom uredniku RTL-a dana 15. ožujka 2024. godine (na dan posljednje emisije prije spomenute pauze!) i to jer je 16. veljače 2024. godine, u epizodi emisije Stanje nacije voditelj Zoran Šprajc povodom najave uvođenja vojnog roka u Hrvatskoj, izjavio sljedeće:

Čak štoviše, RTL bi mogao pokrenuti ‘Život na vagi: Military edition’.
Da kandidati nose minobacače dok trče.
30 kilometara s minobacačem, pa da vidiš rezultata.
Doduše, kažu da Hrvatima marš od 30 kilometara i nije neki izazov.
Bilo je dana kada su mogli marširati i 300 kilometara bez problema.
Eto, s Bleiburga, recimo.
Sve se može, kad se hoće.

Ne objavivši ispravak/ispriku, glavni urednik RTL-a je postupio protivno čl. 42. st. 2. koji propisuje: Ispravak mora biti objavljen u prvom, a ako stigne prekasno, u drugom izdanju, odnosno programskom sadržaju medija nakon primitka ispravka.

Iako je Stanje nacije satirična emisija, i za satiru postoje neke granice, u ovom slučaju je to poštivanje žrtava masovnih ubojstava i njihovih potomaka.

Postupanje RTL-a zapravo ne čudi. Naime, Ordo Iuris vodi sudski spor protiv glavnog urednika RTL-a zbog jednog ranijeg, također neobjavljenog ispravka klevetničke informacije o Ordo Iurisu.

Glavni urednik RTL-a u sporu se prvo pravdao da nije dobio zahtjev, a kada je ta „obrana pala u vodu“ , počeo je tvrditi da je Ordo Iuris u svojoj tužbi naveo krivu osobu kao glavnog urednika. No ovdje stvari postaju još zanimljivije. Kao prvo, kada je Ordo Iuris tražio ispravak/ispriku glede izjave o Bleiburgu, u svojoj odbijenici RTL nije problematizirao navedenu osobu glavnog urednika kao što to čini u slučaju spora koje se vodi zbog ispravka klevetničkih informacija.

Drugo, na službenoj stranici RTL-a je stajalo da je izvjesna A.Š. glavni urednik RTL-a, što je nakon podnošenja tužbe promijenjeno u glavni urednik RTL.hr-a. RTL tvrdi da je A. Š. oduvijek bila samo glavni urednik elektroničke publikacije, a ne televizijskog nakladnika, no prema evidenciji Agencije za elektroničke medije RTL.hr ne postoji kao elektronička publikacija. Ono što je najproblematičnije, RTL nema upisanog glavnog urednika u evidenciji televizijskih nakladnika, što je dužan imati prema Zakonu o medijima. Postavlja se pitanje, tko tolerira i zašto, protuzakonito postupanje jedne od tri najveće televizije u Hrvatskoj.

Takva situacija znatno otežava pravnim i fizičkim osobama, koje se opravdano nađu povrijeđenima, da zatraže i ostvare pravo na ispravak informacije.

Ordo Iuris će, osim odlučnog nastavka sudske bitke protiv RTL-a, također poduzeti odgovarajuće korake pri Agenciji za elektroničke medije i drugim nadležnim tijelima kako bi ispitao navedenu protuzakonitu situaciju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...