Utorak, 02. srpnja 2024.

Slučaj sv. Leopold Mandić: Sud presudio da su novinari Indexa ipak diskriminirali katolike

Županijski sud u Zagrebu, kao sud prvoga stupnja, nakon zaključenja glavne rasprave 23. travnja 2024. godine donio je nepravomoćnu presudu kojom se utvrđuje da su tuženici Hrvoje Marjanović i Vojislav Mazzocco, novinari internetskog portala Index.hr, u svojim tekstovima diskriminirali katoličke vjernike. Time je povrijeđeno pravo na jednako postupanje prema osobama katoličke vjeroispovijedi.

Tužitelji u navedenom predmetu su U ime obitelji, Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti – blaženi Alojzije Stepinac, Vigilare, Studentski katolički centar Palma i Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika.

Podsjetimo da je Hrvoje Marjanović, u svojemu članku naslova „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ od 13. travnja 2016. godine, koji je objavljen na Indexu, običaje i dogme Katoličke Crkve proglasio bolesnima, sve ljude koji su pohodili štovanje svetca Leopolda Mandića proglasio nekrofilima, a cijeli događaj nazvao „katoličkim nekrofilskim orgijama“. Katolike i njihovo vjerovanje usporedio je sa životinjama (mačkama), a katolički običaj s nagonom mačke da leš ptice koju je ubila donese pred vrata svoga gospodara.

Vojislav Mazzocco, novinar istoga portala, u svojemu je članku „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold “ od 15. travnja 2016. godine, običaje Katoličke Crkve proglasio bolesnima, običaje štovanja relikvija i nastanka tih relikvija prikazao kao trančiranje tijela svetaca, a osobe katoličke vjeroispovijedi usporedio s opskurnim teroristom i proglasio ih krvožednima.

U presudi je također utvrđeno da je trgovačko društvo Index promocija d.o.o, kao nakladnik portala Index.hr, diskriminiralo osobe katoličke vjeroispovijesti.

Na osnovi toga, portalu je presudom zabranjeno daljnje objavljivanje tekstova kojima se na bilo koji način katolici diskriminiraju.

Također, u presudi se nalaže da se s portala u roku od 15 dana moraju ukloniti svi tekstovi kojima se katolici diskriminiraju, a poglavito dva spomenuta teksta iz travnja 2016. godine.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...