Nedjelja, 30. lipnja 2024.

Belgija: Crkva osuđena za diskriminaciju jer je žena odbijena za đakonsko ređenje

Protiv Crkve u Belgiji donesena je idiotska, ali zastrašujuća presuda. Ovdje se radi o navodnoj diskriminaciji žena uzrokovanoj onemogućavanjem pristupa svećeništvu. Pravosudna vlast ne samo da si prisvaja pravo zamijeniti izvršnu i zakonodavnu vlast, nego je spremna „preuzeti teret“ i doktrine…

Naime, belgijska državljanka Veer Dusauchoit nekoliko je mjeseci bezuspješno podnosila zahtjev za prijam u sjemenište kako bi stekla „đakonsku obuku“. Budući da je ovo služba Katoličke Crkve rezervirana za muškarce, Duasauchoit je dvaput odbijena. U ovom slučaju se i papa Franjo krajem svibnja jasno očitovao o mogućnosti ređenja žena i rekao „ne“ njihovu đakonatskom stanu.

Međutim, belgijski pravosudni sustav utvrdio je da se crkveni nauk može izvesti pred lice pravde. I tako je u utorak 25. lipnja građanski sud u Mechelenu u flamanskom dijelu zemlje optužio bivšeg nadbiskupa biskupije Mechelen-Bruxelles Jozefa De Kesela, kao i sadašnjeg obnašatelja te funkcije naddbiskupa Luca Terlindena za „krivnju za diskriminaciju“. Svećeništvo je tužiteljici dužno isplatiti 1500 eura odštete. Nadbiskupija Mechelen-Bruxelles – navodi La Libre – još nije odlučila uložiti žalbu.

Presuda je simbolična, iako sudovi ne mogu natjerati Crkvu da promijeni svoj nauk. Štoviše, sam je građanski sud u Mechelenu u svom obrazloženju naveo da „nije nadležan“ poništiti odbijanje podjele ređenja nadbiskupa ili njegovog prethodnika, niti odrediti osobe koje smiju ili ne smiju biti primljene u formaciju đakonat, jer „bi to bilo protivno zakonu o vjerskoj slobodi“…

Veer Dusauchoit htjela je započeti obuku za đakonicu u lipnju 2023. godine, a prvo ju je odbio biskup Jozef De Kesel, koji joj je objasnio da žene ne mogu biti zaređene za đakonice u Katoličkoj Crkvi. Nekoliko mjeseci kasnije, u listopadu, Belgijka je ponovila svoj zahtjev, ovaj put upućen novom nadbiskupu biskupije Lucu Terlindenu, ali je naišla na istu reakciju. Dusauchoit je utvrdila da je odbijanje u suprotnosti s belgijskim ustavom. Na sudu su predstavnici biskupije objasnili da je odbijanje proizašlo iz kanonskog prava, ali suci su presudili u korist žene koja se žalila.

Prema belgijskom sudu, biskupi su krivi za diskriminaciju jer je „jednakost muškaraca i žena jedno od temeljnih načela vladavine prava“ i „nadbiskupi su pogriješili u procjeni kandidature“, rekao je Luc De Cleir, glasnogovornik za dvor u Mechelenu. Pojasnio je da se sud vodio samo činjenicom odbijanja primanja tužiteljice u đakonski tečaj, a ne pitanjem njezina zaređenja.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...