Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Kućni ljubimci bit će bolje zaštićeni od djece u Velikoj Britaniji

Velika Britanija je u političkom ludilu nakon što je premijer Rishi Sunak najavio da će se prijevremeni opći izbori održati 4. srpnja.

To znači da će neki od prijedloga zakona njegove vlade prestati važiti prije nego što postanu zakon, uključujući kontroverzni prijedlog zakona o kaznenom pravosuđu koji bi uključivao dva ekstremna amandmana o pobačaju do rođenja. To bi bila najveća promjena u regulaciji pobačaja u Ujedinjenom Kraljevstvu od 1967. Nije nevjerojatno da bi to kasnije utrlo put legalizaciji čedomorstva.

Pro-life pokret s pravom je ovo pozdravio kao „briljantnu vijest“ u svojoj borbi protiv sve popustljivijih zakona o pobačaju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Međutim, kao znak pro-life prioriteta parlamenta, uspio se progurati nevjerojatno suosjećajan, promišljen zakon koji je imao snažnu dvostranačku podršku: Zakon o otmici kućnih ljubimaca. Ovaj zakon će uskoro stupiti na snagu. Tim je zakonom uzimanje mačke, odnosno uzimanje ili zadržavanje psa kazneno djelo. Svatko tko bude osuđen mogao bi se suočiti s novčanom kaznom ili maksimalno pet godina zatvora.

Predlagateljica prijedloga zakona, zastupnica Anna Wirth, objasnila je sljedeće: „Britanija je nacija ljubitelja životinja. Naši kućni ljubimci dio su naše obitelji. Oni nas tješe kada smo potišteni i daju nam ogromnu količinu smijeha, energije i radosti kada smo budni—i zapravo cijelo vrijeme. Oni kuću čine domom. Zato je tako potresno kada nam otmu bilo kojeg od naših voljenih ljubimaca i zato je uzimanje, otmica ili pritvaranje tuđeg voljenog ljubimca tako bolestan i okrutan zločin.“

Nekada sam mislio da djeca služe udobnosti, smijehu, energiji i radosti. To je jedna od najvećih životnih misterija – zašto su Britanci tako voljni zaštititi svoje ljubimce, a toliko nevoljni zaštititi svoje bebe?

Željezni je zakon ljudske prirode da kada god nešto učinimo lakšim i dostupnijim, u društvu dolazi do češće pojave toga. Tako se je lako moglo predvidjeti, kada je administracija Borisa Johnsona dopustila da se tablete za pobačaj propisuju telefonom tijekom pandemije Covida, da će doći do porasta pobačaja. To se doista dogodilo: dugo odgađane brojke za 2022. pokazuju najveći broj pobačaja ikada zabilježen u Engleskoj i Walesu, s 252.122 u 2022. – povećanje od 37.253 (17,34 posto) u odnosu na 2021.

Ovo ogromno povećanje je šokantno, ali ne i iznenađujuće; i nije iznenađenje da je Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb – čije ime počinje zvučati pozitivno orwellovski – trebalo toliko dugo da ih pusti. Liječnici su upozoravali na katastrofalne ishode sustava tableta po pošti za zdravlje žena, dok su ranjive žene suočene s visokim razinama prisile.

Nadolazeći opći izbori možda će uspjeti uništiti prijedloge zakona za smrt koji bi uklonili posljednje ostatke zakonskog neodobravanja pobačaja, ali zakon o zaštiti mačaka će ići naprijed. Dok se društvo igra mačje kolijevke, djetetova je kolijevka uvijek prazna.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...