Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Sinodalni propovjednik otac Radcliffe Afrikance želi preobratiti u LGBT

Otac Timothy Radcliffe, propovjednik Sinode o sinodalnosti, u listopadu 2023. godine, održao je govor o LGBT-u. Povod je bila 25. godišnjica Rainbow Departmenta u Westminsteru. Prije mnogo godina, otac Timothy Radcliffe tamo je često slavio misu za te zajednice.

Prije nekoliko tjedana Vatikan ga je zamolio da napiše predgovor za knjigu talijanskog homoseksualca Luigija Teste pod naslovom Križni put dječaka homoseksualca (tal. Via crucis di un ragazzo gay). Vatikan promiče rad u sklopu serije publikacija o „teologiji periferije“.

Prema ocu Timothyju Radcliffeu, ovo ukazuje – obratite pažnju – na „duboko obraćenje koje se događa u središtu Crkve“. Tek sada Crkva „dopire do marginaliziranih i odbačenih ljudi“, poručuje im da je to njihov dom.

Prema riječima oca Radcliffea, doktrinarna deklaracija Fiducia supplicans veliki je izazov za Crkvu, posebno u slučaju Afrike. Prema dominikancu, postoji napetost između „otvaranja“ prema svim ljudima s jedne strane i „otvaranja“ prema svim kulturama s druge strane. Afrička kultura ne prihvaća LGBT – pa što učiniti? Prema Radcliffeu afrička kultura treba obraćenje Evanđelju.

„Evanđelje se mora inkulturirati u svakoj kulturi, ali ono je izazov za svaku kulturu. (…) Neki će ljudi, poput (afričkoga) kardinala Ambonga, tvrditi da je homoseksualnost strana afričkim kulturama i stoga se ne može prihvatiti. Rekao bih da u ovom slučaju Evanđelje predstavlja izazov“, rekao je.

Poistovjećivanje Evanđelja s blagoslovom LGBT parova – izraz je to svijesti bivšeg dominikanskog generala, jednog od glavnih sinodalista našeg vremena…

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...