Nedjelja, 08. rujna 2024.

Govor mržnje: Pritužba na profesoricu Ustavnoga prava Pravnoga fakulteta u Zagrebu

Ordo Iuris podnio je pritužbu Pravnome fakultetu u Zagrebu na profesoricu Ustavnoga prava dr. sc. Anu Horvat Vuković.

Prema onome što je poznato iz vjerodostojnih medijskih napisa i uvida u profil na Facebooku profesorice Horvat Vuković, ista je kratko vrijeme nakon subotnjega atentata (13. srpnja) na bivšega američkog predsjednika i sadašnjega kandidata za tu dužnost, Donalda Trumpa, napisala na svome profilu, kao reakciju na navedeni događaj, sljedeće: „Umalo. Više sreće drugi put.”

Horvat Vuković je zatim, izazvana medijskim napisima, izbrisala citirani govor mržnje i napisala vrlo neuvjerljivo objašnjenje svoje objave koje je više puta uređivala da bi u konačnici izbrisala svoj profil na Facebooku.

Ovdje se želi istaknuti da ovo nije bio izolirani slučaj, naime, profesorica Horvat Vuković je i ranije pisala komentare mržnje na račun Trumpa, od kojih prvi poznati seže još u 2021. godinu, kada se Trump zarazio koronavirusom i kada je Horvat Vuković napisala da baš ne mora krepat, ali da bi to bilo nadasve pravedno i pravodobno. Potonje zapravo otkriva pravu pozadinu gore citirane objave, suprotne onoj koju je profesorica nastojala predstaviti u svojim nevještim pokušajima ekskulpacije.

Stručnjaci iz Ordo Iurisa, koji dolaze iz redova doktora prava i odvjetnika, zgroženi su takvim skandaloznim istupima svoje kolegice koja na jednom od najuglednijih fakulteta u Republici Hrvatskoj predaje, ni više ni manje, nego Ustavno pravo. Štoviše, ista je angažirana u nekoliko inicijativa i udruga koje navodno promiču ljudska prava, toleranciju, nenasilje i mir.

No nisu samo pravnici Ordo Iurisa šokirani istupom njihove kolegice, i druge javne osobe, političari i profesori prava su s nevjericom komentirali istup profesorice Horvat Vuković, te se postavlja opravdano pitanje, može li, odnosno smije li takva osoba predavati studentima prava u njihovim formativnim godinama? Ipak su Ustav i Ustavno pravo okosnica demokratskih država koje počivaju na zaštiti ljudskih prava i vrijednostima kao što je mirotvorstvo i vladavina prava.

Na žalost, neki od trenutnih profesora Pravnoga fakulteta u Zagrebu izrazili su podršku govoru mržnje profesorice Horvat Vuković, čak otišli i korak dalje u svojoj apologiji te ničim izazvani krenuli difamirati muške molitelje na trgu pritom ih nazvavši „klečavcima”. Kao profesori kaznenoga procesnog prava trebali bi dobro znati da je kleveta kazneno djelo i da je vrlo opasno po društvo, i čovječanstvo općenito, neistomišljenicima lijepiti etikete na temelju svoga osobnog mišljenja i ukusa.

Atentat na Donalda Trumpa jasno pokazuje što se može dogoditi kada se političke, medijske i društvene elite udruže u sustavnoj difamaciji i govoru mržnje. Obzirom da u Hrvatskoj zadnjih mjeseci svjedočimo upravo sustavnoj difamaciji i govoru mržnje prema muškim moliteljima na trgu, krajnje je vrijeme da se naše političke, medijske i društvene elite otrijezne i duboko promisle gdje vode njihovi javni istupi protiv molitelja. Sadašnji pravac vodi u nasilje, i to ne prema ženama, već prema ljudima koji samo uživaju svoje pravo na ispovijedanje vjere.

Ordo Iuris očekuje od Pravnog fakulteta u Zagrebu poduzimanje pravodobnih i prikladnih koraka glede javnoga istupa profesorice Horvat Vuković.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...