Četvrtak, 04. srpnja 2024.

Vrhovni sud Teksasa potvrdio državnu zabranu promjene spola maloljetnika

Vrhovni sud Teksasa potvrdio je u petak državnu zabranu blokatora puberteta, hormonske terapije i druge takozvane rodno afirmirane skrbi za djecu.

U presudi 8-1, Vrhovni sud države odbacio je argumente roditelja koji su tvrdili da je teksaški zakon koji je stupio na snagu u rujnu 2023. protivan njihovom pravu da odluče hoće li ili ne potražiti medicinsku skrb za svoju djecu.

„Zaključujemo da je zakonodavno tijelo donijelo dopuštenu, racionalnu političku odluku da ograniči vrste dostupnih medicinskih postupaka za djecu, posebno u svjetlu relativnog početka rodne disforije i njezinih različitih načina liječenja te izričite ustavne ovlasti zakonodavnog tijela da regulira praksu medicine“, stoji u presudi.

Vrhovni sud Teksasa dodao je u presudi da „statut ne lišava protuustavno roditelje njihovih prava ili liječnike ili pružatelje zdravstvenih usluga navodnog imovinskog prava u njihovim medicinskim dozvolama ili potraživanog prava na slobodu rada“.

U lipnju 2023. guverner Greg Abbott potpisao je senatski prijedlog zakona 14, kojim su zabranjene različite vrste transrodnih „medicinskih intervencija za djecu, uključujući hormonsku terapiju i blokatore puberteta“ i operacije.

Krajem kolovoza 2023. Vrhovni sud Teksasa ukinuo je privremenu zabranu koja je bila izdana nakon što je okružni sudac Teksasa presudio da zakon ne samo da krši prava transrodne djece, već i prava liječnika i medicinskih stručnjaka u državi. Teksaški državni odvjetnik Ken Paxton pohvalio je odluku Vrhovnog suda da podrži zabranu i obećao da će njegov ured „upotrijebiti svaki alat“ koji im je na raspolaganju kako bi „osigurao da liječnici i medicinske ustanove slijede zakon“.

„Danas je Vrhovni sud Teksasa podržao SB 14, zakon koji štiti djecu od opasnih postupaka zamjene spolova zabranom blokatora puberteta, hormona za unakrsnu spolnost i mutilativnih operacija na maloljetnicima“, napisao je Paxton u objavi na X. „Uvijek ćemo braniti djecu u Teksasu od ovih nepovratnih postupaka. Moj ured će koristiti sve alate koji su nam na raspolaganju kako bismo osigurali da liječnici i medicinske ustanove slijede zakon“.

Teksas je postao 21. država koja je djeci zabranila promjenu spola. Nekoliko je država donijelo slične mjere.

U siječnju 2024. Senat Ohija odbacio je guvernerov veto na prijedlog zakona koji štiti djecu od „lijekova i postupaka za promjenu spola“. Nacrt zakona također je zabranio dječacima da se natječu u športskim natjecanjima za djevojčice.

Guverner Wyominga Mark Gordon potpisao je zakon u ožujku koji zabranjuje provođenje postupaka „promjene spola“ nad maloljetnom djecom.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...