Ponedjeljak, 28. listopada 2024.

Europska automobilska industrija jedva preživljava

„Volkswagenovi nedavni problemi mogu biti samo vrh ledenog brijega. Podaci CLEPA-e pokazuju da je Njemačka trenutno najviše pogođena otpuštanjima, što ne sluti na dobro za poljske tvrtke. Procjene CLEPA pokazuju da je Njemačka odgovorna za 60 posto smanjenja radnih mjesta u europskoj automobilskoj industriji općenito“, upozorava Paweł Rygas na Interia.pl.

Zanimljivo, donedavno su tzv. stručnjaci predviđali kako će do 2025. godine biti otvoreno najmanje 100,000 novih radnih mjesta u automobilskom sektoru u Europi. Potonje je, naime, povezano s „elektro-mobilnom revolucijom“. No umjesto 100 tisuća novih radnih mjesta, došlo je do masovnih otpuštanja, zbog čega je gotovo 56,000 ljudi ostalo bez posla.

Otvoreno je samo 20 % očekivanih radnih mjesta u opskrbnom lancu električnih vozila, ističe Udruga proizvođača automobilskih dijelova u priopćenju.

Trenutno industrija traži „oporavak“ od krize napuštanjem „elektro-mobilne revolucije“ u korist povratka na proizvodnju automobila s unutarnjim izgaranjem. No pokazuje se da to nije tako jednostavno zbog brojnih nepovoljnih čimbenika od kojih su najvažniji: rast cijena sirovina i energije te automobilska ofenziva azijskih tvrtki, uglavnom iz Kine, kao i daljnja ograničenja u pogledu emisije CO2 uvedena od strane Europske unije.

„Kao dio uredbe CAFE (Clean Air For Europe), ograničenja emisija CO2 dodijeljena proizvođačima bit će smanjena od siječnja, što znači da će mnoge robne marke plaćati kazne za prekoračenje emisija. Kao rezultat toga, posebno popularni automobili s unutarnjim izgaranjem (s najnižom maržom) mogu biti povučeni iz ponude, a otvoreno se govori o povećanju cijena do 1-2 tisuće eura na auto. Sve to u vrijeme kada mnoga poduzeća iz automobilske industrije nisu u stanju financirati potrebna ulaganja u moderne tehnologije, što dodatno slabi njihovu konkurentnost“, rezimira Paweł Rygas.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...