Ponedjeljak, 01. srpnja 2024.

JESTE LI SPREMNI NA SMRT? Božanska Majka ide naokolo tražeći koga da spasi

3. Promislimo na trećem mjestu, daje Marija, odvjetnica naša, tako milostiva, da ne samo da pomaže one, koji se njoj utječu, nego ide i traži nevoljne grješnike, da ih brani i spasi. Evo, kako nas Ona zove, hrabreći nas, da se nadamo svakom dobru, ako se njoj utječemo: „U meni je sva nada života i kreposti, dođite k meni“. Zove k sebi dobre i zle. Veli sv. Petar, da: „Vrag uvijek ide okolo kao tičući lav, tražeći koga će proždrijeti“. Ali ova božanska Majka, veli sv. Bcmardin Bustio, ide naokolo tražeći koga da spasi.

Marija je Majka milosrđa i onim svojim materinskim milosrđem nas sažalijeva i sažalijevajući nas stalno traži da nas spasi, kao ljubazna mati koja ne može gledati svoje sinove u pogibelji vječnog izgubljenja, niti da ih pusti bez svoje pomoći. A tko se igdje, veli sv. German, poslije Isusa, bavi više našim spasom, od tebe, o Majko milosrđa? Nastavlja sv. Bono, da je Marija tako brižljiva u pomaganju nevoljnih grješnika, kao da joj od toga nema ništa draže. Ona nas uistinu potpomaže, kad se k njoj utječemo, niti je do danas ikog od sebe odbila No, ni to nije dosta njezinu milosrdnom Srcu, nastavlja sv. Rikard, nego pretiče naše molbe nastojeći da nam pomogne prije nego ju zamolimo. Suviše, veli isti svetac; daje Marija tako puna milosti da, da čim spazi naše nevolje, odmah traži da nas iz njih izbavi, niti može gledati ičije potrebe, a da ga ne pomogne. Tako Ona još od onog vremena, dok je još živjela na ovom svijetu; kao što znamo za onaj čin, koji se dogodio na svadbi u Kani galilejskoj, kad im bijaše nestalo vina, naime Ona nije htjela čekati dok bude zamoljena, nego sažalijevajući žalost i sram onih zaručnika, zamoli Sina da ih utješi, veleći: „Vina nemaju“, i odmah je Sin čudom pretvorio vino u vodu. Veli sv. Bono, ako je bilo lako tada veliko Marijino milosrđe, kojim nas potpomaže, mnogo je veće sada, kada je na nebu, odakle bolje vidi naše nevolje i više nas sažalijeva. K tomu nastavlja Novarin, kad je Marija onda bila odmah ustala na pomoć, kad nije ni moljena, koliko će više nastojati da nas nevoljne utješi, kad joj se s molitvama utječemo?

Ah, ne propustimo u nijednoj našoj potrebi da se ne utječemo ovoj milosrdnoj Majci, koja je uvijek spremna pružiti pomoć onima koji joj se preporučuju i za pomoć zazivaju. Govori sv. Bernardin Bustio, da: „Ona više nama želi dobra učinili, nego li ga mi primili“. I zato, kad se god njoj preporučimo, uvijek ćemo je naći sa rukama punim milosti i milosrđa. Govori sv. Bono, budući da nam Marija toliko dobra želi učiniti i da se spasimo, ne vrijeđaju je samo oni koji ju upravo pogrđuju, nego i oni koji joj se u potrebama ne preporučuju i od nje milosti ne mole. Zato se Marija zove: „Spas onih koji ju na pomoć zazivlju. Preporučujmo se dakle uvijek ovoj božanskoj Majci i uvijek joj govorimo sa sv. Bonom: „U te sam se uzdao. Gospo draga, i zauvijek neću se pokolebati“. O, ljubazna Gospo, o Majko Božja Marijo, ne, neću se izgubiti, kad sam već u Te stavio sve moje pouzdanje.

Molitva: O, Marijo, evo pred tvojim nogama nevoljnog paklenog roba. koji od tebe traži milosrđe. Istina da nisam zaslužio nikakva dobra, ali Ti si Majka milosrđa, a milosrđe se dijeli onima koji ga nisu zaslužili. Sav te svijet naziva utočištem i ufanjem grješnika; dakle Ti si utočište i ufanje moje. Ja sam ona izgubljena ovca; ali da se izgubljene ovce spase. Sin je Božji sišao s neba i učinio se tvojim Sinom; i On hoće da se pred tobom ponizim i tebi preporučim, a ti da me pomogneš svojim molitvama: „Sveta Marijo. Majko Božja, moli za nas grešnike“. O, velika Majko Božja, kad se za sve moliš, moli i za me svog Sina. Reci mu da sam tvoj štovatelj otkako me braniš. Reci mu da sam sve moje pouzdanje u te stavio. Kaži mu, neka mi oprosti i da se kajem što sam ga mojim grijesima vrijeđao. Raci mu neka mi po svom milosrđu pokloni ustrajnost. Reci mu, neka mi pokloni svoju svetu ljubav i milost, da Ga svim srcem zauvijek ljubim. Napokon mu reci da Ti hoćeš da seja spasim. On ti daje sve što od njega moliš. O, Marijo, ufanje moje, u te se uzdam, smiluj mi se.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...