Ponedjeljak, 28. listopada 2024.

Vatikan naredio obustavu latinske mise u katedrali Kalifornijske biskupije

Vatikan je ukinuo tradicionalnu latinsku misu u katedrali u Santa Rosi u Kaliforniji, ostavljajući župljane da traže novo mjesto za misu vjekova.

Biskup Robert Vasa iz biskupije Santa Rosa potvrdio je u srijedu za LifeSiteNews da je Vatikan naredio da se TLM ukine u katedrali svetoga Eugena. Prema riječima biskupa Vase, dano je dopuštenje za premještanje latinske mise, ali tek treba utvrditi detalje kada i gdje će se to dogoditi.

Izvor koji je pročitao pismo kojim se nalaže otkazivanje TLM-a u katedrali rekao je za LifeSiteNews da ga je potpisao nadbiskup Vittorio Viola, tajnik Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Pismo je citiralo svetog Ignacija Antiohijskog i Sacrosanctum Concilium, konstituciju Drugog vatikanskog sabora o svetoj liturgiji, prema izvoru.

Odluka je priopćena župljanima u nedjelju, 13. listopada, bez određenog datuma posljednjeg TLM-a u katedrali. Međutim, župljanin George Zieminski rekao je za LifeSiteNews da se očekuje da će latinska misa tamo završiti unutar sljedeća dva mjeseca.

„Ova je vijest dočekana s velikom tugom, ali nije bila neočekivana“, rekao je Zieminski, koji je dodao da u blizini nema sličnih lokacija za latinsku misu. Santa Rosa nalazi se oko sat vremena sjeverno od San Francisca.

Istaknuo je da je katedrala „obnovljena prije desetak godina kako bi bila mnogo ljepše mjesto za štovanje našega Boga“, te je zamolio da se za to vrijeme moli za katedralnu župu i biskupa Roberta Vasu.

Od motuproprija pape Franje Traditionis Custodes u kojem je navedeno kako biskupi ne smiju dopustiti tradicionalne latinske mise u „župnim crkvama“, potisnuto je na desetke latinskih misa diljem svijeta. Neke su premještene, a mnoge su u potpunosti otkazane.

Liturgičar dr. Peter Kwasniewski preklinjao je svećenike da se odupru Traditionis Custodesu i popratnoj Responsa ad dubia „bez obzira na prijetnje ili kazne“, budući da bi poslušnost ovim dokumentima potkopala samu misiju svete Katoličke crkve.

„Tradicionalna misa spada u najintimniji dio općeg dobra u Crkvi. Ograničavati ga, gurati ga u geta i u konačnici planirati njegovu propast ne može imati nikakav legitimitet. Ovaj zakon nije zakon Crkve jer, kako kaže sveti Toma (Akvinski), zakon protiv općeg dobra nije valjan zakon“, rekao je u govoru tijekom konferencije o katoličkom identitetu 2021.

Citirao je svečane riječi sv. Pija V. iz bule Quo Primum, koja je dopuštala tradicionalnu misu za „trajnost“. Quo Primum navodi (naglasak dodan):

Na temelju našeg apostolskog autoriteta, odobravamo i dopuštamo zauvijek da se, za pjevanje ili čitanje mise u bilo kojoj crkvi, ovaj misal ubuduće mora slijediti apsolutno, bez ikakve grižnje savjesti ili straha od bilo kakve kazne, osude ili cenzure, i može se slobodno i zakonito koristiti. Niti su poglavari, upravitelji, kanonici, kapelani i drugi svjetovni svećenici ili redovnici, bez obzira na nazive, dužni slaviti misu drugačije od onoga kako smo Mi zapovjedili. Isto tako izjavljujemo i naređujemo … da se ovaj sadašnji dokument ne može opozvati ili modificirati, ali ostaje uvijek valjan i zadržava svoju punu snagu … Međutim, ako bi se netko usudio počiniti takvo djelo (tj. mijenjati Quo Primum), trebao bi znati da on navući će gnjev Svemogućeg Boga i blaženih apostola Petra i Pavla.

Kwasniewski je istaknuo kako Quo Primum „nije ‘samo disciplinski dokument’ koji njegovi nasljednici mogu spremno ostaviti po strani ili mu proturječiti. To je dokument de rebus fidei et morum, koji se tiče pitanja vjere i morala, i stoga nije podložan da ga kasniji papa stavi po strani“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...