Srijeda, 16. listopada 2024.

Škotski biskupi: Potpomognuto samoubojstvo dovodi do promicanja kulture smrti

Škotski biskupi oštro su osudili zakon o potpomognutoj smrti za neizlječivo bolesne odrasle osobe, rekavši u izjavi da vlada prisiljava ranjive i starije osobe na samoubojstvo.

U Škotskoj je, kao i u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva, potpomognuto samoubojstvo trenutno zakonski nedopušteno. Međutim, ako se usvoji, zakon će omogućiti neizlječivo bolesnim odraslim osobama starijim od 16 godina da dobiju pomoć u okončanju vlastitog života.

Zakon je u ožujku predstavio zastupnik škotskog parlamenta Liam McArthur, koji je rekao da bi to omogućilo veću „autonomiju, dostojanstvo i kontrolu nad krajem života pacijenata” i „pomoglo bi Škotskoj u postojanju suosjećajnijim društvom“.

Potpomognuto samoubojstvo je čin protunaravnog okončanja života. U mnogim slučajevima, liječnik ili drugi ovlašteni zdravstveni djelatnik bit će ovlašteni prepisati pacijentu smrtonosnu dozu lijeka, koju pacijent sam sebi daje.

Katolička crkva protivi se potpomognutom samoubojstvu jer je ono „teško protivno ljubavi prema samom sebi” i „suprotno ljubavi prema živome Bogu”.

U izjavi upućenoj vladi, deset škotskih biskupa izrazilo je ozbiljnu zabrinutost u vezi s prijedlogom zakona, rekavši da narušava ljudsko dostojanstvo i potkopava napore za smanjenjem broja samoubojstava. Tim zakonom se, prema riječima biskupa, ne pruža pacijentima istinska skrb za ublažavanje boli.

Biskupi su također izrazili zabrinutost da bi legalizacija potpomognutog samoubojstva za određene skupine neizbježno otvorila vrata daljnjem širenju ove protunaravne prakse, jer „nitko ne bi trebao imati pravo na pomoć pri samoubojstvu”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...