Ponedjeljak, 01. srpnja 2024.

Nakon prve debate: „Sleepy Joe“ jednostavno nije kognitivno sposoban za predsjedničku funkciju

Prva debata između Donalda Trumpa i Joe Bidena, bivšega i sadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, završila je katastrofalno po potonjeg. Nikakva kemija i nikakvi treninzi nisu mogli od Bidena učiniti suvislog sugovornika. Djelovao je kao Joža Manolić u Pervanovim sinkronizacijama.

Aktualni predsjednik nije mogao odraditi niti jednu debatu bez teških gafova, a još će manje moći cijelu kampanju. O novome mandatu da ne govorimo.

I CNN-ovi komentatori morali su priznati da je njegov nastup bio „katastrofalan“. Nezadovoljstvo je u demokratskom stožeru takvo da se čuju glasovi o promjeni predsjedničkog kandidata.

U devedeset minuta kandidati su raspravljali o različitim temama, od abortusa i infacije do vanjske politike i rata u Ukrajini.

Trump je tijekom debate više puta istaknuo da se ruska invazija punog opsega nikada ne bi dogodila da je on još uvijek na vlasti jer je Putin „znao da se s njim ne smije igrati“. Ustvrdio je da je Amerika sada predmet podsmijeha u ostatku svijeta i „zemlja koja propada“. Trump je Bidenovu politiku ocijenio „ludom“ i dodao da će dovesti do Trećega svjetskog rata kojemu smo bliže nego što itko može zamisliti.

Biden je replicirao da Trump ne zna što govori jer Putin želi cijelu Ukrajinu, a ako se ambicije Kremlja ne zaustave, rat će se proširiti i na druge zemlje.

Kad je u pitanju pobačaj, niti jedan kandidat nema stav usklađen s kršćanskim poimanjem života koji započinje začećem. Trump je tako za iznimke kod silovanja, a Biden želi povrat na pravno stanje prije presude Vrhovnog suda od 2022.

Pogubljeni Biden

Ukupni je dojam da je Biden na debati bio pogubljen. Glas mu je promukao, spoticao se na riječima i gubio nit. Žurio je gdje nije trebao, a na nekim je mjestima ostalo nejasno što je želio reći. Teško je poentirao i djelovao je pogubljeno i neuvjerljivo. Ni Trump nije onaj iz 2016., pa čak niti iz 2020., ali je u usporedbi s Bidenom djelovao superiorno.

„Nema načina da se ovo drugačije predstavi. Njegov nastup je za diskvalifikaciju”, rekao je glavni demokratski prikupljač sredstava koji je s Reutersom razgovarao nakon debate, ali je želio ostati anoniman.

Smatra da će neki na nacionalnoj konvenciji demokrata u kolovozu, gdje bi se trebalo nominirati Bidena, zagovarati raspravu o mogućoj zamjeni. „Očekujem da će prikupljanje sredstava presušiti. Novac ide za entuzijazmom. Kako netko može ozbiljno reći: ‘Donirajte kako bi se izabrao Joe’?“, dodao je.

U prvoj debati Trump je uvjerljivi pobjednik. Kritičari mu predbacuje iznošenje laži i poluistina, no tko god pokuša nepristrano analizirati održanu debatu jasno mu je da Trump njezin pobjednik. „Sleepy Joe“ jednostavno nije kognitivno sposoban za predsjedničku funkciju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...