Srijeda, 16. listopada 2024.

Postoje li danas Kuharićeve granice ili smo za šaku bruxelleske zobi spremni prodati nacionalno dostojanstvo?

Sudjelovanje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na summitu Ukrajina – jugoistočna Europa u Dubrovniku izazvalo je nove trzavice na hrvatskoj političkoj sceni. Posebno zbog toga što hrvatski predsjednik Zoran Milanović nije bio pozvan na summit.

Ipak, većini je komentatora u tzv. mainstream medijima promaknula sljedeća Vučićeva izjava: „Premijer Plenković je govorio o agresiji 1991., ja sam rekao da Srbija stopostotno vidi stvari drugačije“.

Ovdje se Vučić referirao na dio Plenkovićevog govora u kojemu spominje da je Ukrajina bila jedna od prvih zemalja koje su Hrvatskoj pomogle da se obrani od velikosrpske agresije.

Ako Vučić i  Srbija stvari vide stopostotno drugačije onda je zaključak vrlo jasan: Srbija smatra da je Hrvatska izvršila agresiju na Srbiju, a da je Dubrovnik srpski grad u prilog čemu možemo navesti srbijansko svojatanje dubrovačke književnosti i niz deklaracija koje govore tome u prilog (Deklaracija o granicama srpske književnosti, Deklaracija o granicama srpskog jezika, Povelja o srpskom kulturnom prostoru itd.).

To dalje navodi na zaključak da Srbija ne priznaje bilo kakvu krivnju za rat (pa tako i notorni Vojislav Stanimirović smatra da su rat u Vukovaru započeli Hrvati). Da je tome tako jasno je iz svih izjava i postupaka srbijanske političke, medijske i intelektualne nazovi elite.

Takvoj Srbiji ne treba dopustiti ulazak u Europsku uniju, a takvog Vučića ne treba zvati u Hrvatsku. Treba ga u Republici Hrvatskoj proglasiti nepoželjnom osobom. Ovakvi stavovi nisu populizam, nego pitanje nacionalnog dostojanstva i časti.

Naravno da odnose Hrvatske i Srbije treba nastojati relaksirati, no kao i za tango ovdje je potrebno dvoje. Ako Srbija ne pokazuje minimum samokritike za agresiju i sve što se događalo devedesetih, onda pozivanje predsjednika te države u Dubrovnik, gdje daje nove velikosrpske izjave, predstavlja samoponižavanje i nacionalni mazohizam.

Hrvatska time slabi vlastite pozicije. A slabi ih i Milanovićevim crnogorskim ekskurzijama i popratnim izjavama, kao i otvaranjem srpskih kulturnih centara za koje opravdano možemo sumnjati da će djelovati kao ispostave tzv. srpskog sveta.

Jer, kao što je rekao kardinal Franjo Kuharić: „Ima istina od kojih se ne može odstupiti, ima granica na kojima se mora stati, položaja s kojih se ne smije uzmicati“.

Pitanje je samo postoje li danas još uvijek Kuharićeve granice ili smo za šaku bruxelleske zobi spremni prodati nacionalno dostojanstvo?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...