Četvrtak, 27. lipnja 2024.

Anketa: Većina Amerikanaca smatra da je transrodnost politička smetnja

Većina Amerikanaca, njih čak 77 posto, smatra da političari koriste transrodnost kako bi birače odvratili od važnih političkih borbi. Anketa nije pokazala pripisuju li Amerikanci više krivnje republikanskim ili demokratskim političarima za odvraćanje pozornosti s pomoću transrodnosti.

No anketa je uključivala i drugo pitanje o većoj usredotočenosti političara na tvrdnje transrodnih osoba: „Mislite li da je to dobra stvar za društvo, loša stvar za društvo ili nije ni dobra ni loša stvar za društvo?“

Samo 16 posto ispitanika reklo je da je dodatna pozornost posvećena transrodnosti dobra za društvo. Četrdeset posto je reklo da je dodatna pozornost loša za društvo. Četrdeset i dva posto izjasnio se za „ni dobro ni loše“.

Podjela od 16 prema 40 posto sugerira da većina Amerikanaca Bidenovo zagovaranje transrodnosti vidi kao odvraćanje pozornosti od njegove štetne politike.

Anketu je na 1624 odrasle osobe u siječnju proveo NORC na Sveučilištu u Chicagu za Los Angeles Times i The California Endowment.

Predsjednik Joe Biden opetovano je hvalio svoju potporu transrodnosti pokušavajući obnoviti potporu naprednjaka koji se bore s niskim plaćama, višim troškovima stanovanja i građanskim kaosom uzrokovanim njegovom ekonomskom i useljeničkom politikom. Primjerice, za uskrsni vikend, Bidenov X račun je tvitao: „Danas, na Dan vidljivosti transrodnih osoba, imam jednostavnu poruku svim transamerikancima: Vidim vas. Stvoreni ste na sliku Božju i vrijedni ste poštovanja i dostojanstva.“

Nasuprot tome, predsjednik Donald Trump umanjivao je važnost toga pitanja tijekom svoga prvoga predsjedničkoga mandata. Štoviše, njegovi su se zamjenici borili protiv transrodnoga lobija.

Transrodna ideologija kaže da bi vlada trebala inzistirati na tome da osjećaj „roda“ svake osobe bude važniji od nepromjenjivoga biološkoga spola. Nasuprot tome, većina Amerikanaca daje prednost jasnim zakonskim i građanskim razlikama između dva jednaka, različita i komplementarna muškoga i ženskoga spola.

Anketa je pokazala da 56 posto ispitanika vjeruje da je medijsko i političko izvještavanje o ovom pitanju poduprlo tvrdnju o transrodnosti.

Samo 1 posto ispitanika se, prema anketi, izjasnilo transrodnima. Dva posto je reklo da su homoseksualci ili lezbijke, a 4 posto tvrdilo je da imaju nejasan status „biseksualaca ili panseksualaca“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...