Utorak, 30. travnja 2024.

Papa Franjo je osudio kulturu pobačaja koja potiče ubijanje djece

Papa Franjo je u nedjeljnom Angelusu pozvao bogata društva da prestanu rasipati dragocjene darove koje im je Bog dao, osobito dar života. U nedjeljnom obraćanju s prozora Apostolske palače, papa je kritizirao modernističku kulturu koja ubija nerođene bebe i obezvrjeđuje siromašne i starije osobe.

Papa je definirao „kulturu odbacivanja“ rekavši: „Koristim te onoliko koliko te trebam. Kad me više ne zanimaš ili si mi na putu, odbacim te“, naglasivši da su najslabiji u našem društvu posebno izloženi ovoj kulturi. Mentalitet “odbacivanja“ posebno je raširen u bogatim društvima, iako imaju resurse za brigu o najranjivijima.

„Činjenica je da oko jedne trećine proizvedene hrane u svijetu svake godine odlazi u otpad, a toliko ljudi umire od gladi. Resursi prirode ne mogu se ovako koristiti“, rekao je papa.

U nedjeljnom Angelusu papa je naglasio kako je važno zahvaljivati na dragocjenom daru ljudskog života i na tome da je svaka osoba važna Bogu. Osvrćući se na život, papa Franjo rekao: „…Oni u nepovoljnom (teškom) položaju ne smiju biti odbačeni. Život svake osobe je svetinja i jedinstven dar, bez obzira na godine i stanje. Uvijek poštujmo i promovirajmo život! Ne bacajmo život u otpad”.

Papa Franjo često govori o vrijednosti ljudskog života. Prije nekoliko godina je razbjesnio aktiviste za pobačaj usporedivši pobačaj s angažiranjem plaćenog ubojice da ubije dijete. Poglavar Katoličke crkve također je u više navrata ohrabrivao obitelji da imaju što više djece dok stope nataliteta padaju diljem svijeta, a globalne sile pokušavaju proširiti ubijanje nerođenih beba tako da šire kulturu odbacivanja.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...