Četvrtak, 24. listopada 2024.

Jedan od tvoraca Amazonove woke verzije „Gospodara prstenova“ kaže da Tolkienovo remek-djelo govori o „klimatskim promjenama“

Patrick McKay, jedan od tvoraca Amazonove woke serije „Prstenovi moći“, usporedio je uništenje patuljastog grada Khazad-dûma s klimatskim promjenama, piše Hollywood Reporter.

Producenti su odlučili učiniti pad kraljevstva patuljaka i Khazad-dûma (koji se također naziva Moria) dugotrajnijim događajem. Borba oko podzemnog grada odvijat će se od druge sezone – koja je upravo završila – do treće sezone. U Tolkienovim izvornim djelima, pad grada nije opisivan tijekom dugog vremenskog razdoblja, samo se kaže da je pao u ruke monstruoznog zmaja poznatog kao Balrog čiji je vatreni gnjev natjerao patuljke da pobjegnu iz svog velikog grada.

McKaya su pitali kako njegova serija tretira pad Khazad-dûma, a on je inzistirao na tome da njegov tretman priče ima paralele s globalnim zagrijavanjem.

„Ovo je povezano s pitanjem kako društva propadaju. Obično je to postupno i onda samo odjednom“, uzviknuo je. „Ako klimatske promjene želite koristiti kao metaforu, klimatske promjene nisu događaj. Klimatske promjene su proces koji teče i uvijek ide u mračnom smjeru.“

„Mislim da kraljevstvo tako veliko i moćno kao što je Khazad-dûm ne pada u trenutku“, rekao je objašnjavajući svoju odluku da odstupi od Tolkienovih izvornih priča.

Za razliku od McKayeve vizije, u Tolkienovom Dodatku A Gospodaru prstenova, pad Khazad-dûma nije opisan kao da su trebale godine ili desetljeća. Tolkien je rekao da je grad napušten otprilike godinu dana nakon što se zastrašujući i moćni Balrog digao da uništi grad.

McKayeva probuđena odluka o padu Khazad-dûma predstavlja veliko odstupanje od izvornog materijala. U stvarnim Tolkienovim pričama, Khazad-dûm je brzo pao, stoga nema mjesta za nikakve usporedbe s „klimatskim promjenama“.

Sve je to samo još jedan tužan primjer probuđene agende koja je ukovana u klasičnu priču.

Na žalost, ovo nije prvi put da Amazon Prime to čini. Cijela je produkcija bila prepuna govora o problemima „različitosti“ i „rase“. A do kraja prve sezone ova produkcija vrijedna milijarde dolara izgubila je 63 posto publike. I, što nije iznenađujuće, doživjela je sličan nagli pad nakon druge sezone.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...