Subota, 20. travnja 2024.

Kako je došlo do zabrane zastava Hoda za život?

Nastavno na izjavu koju je gradonačelnik Tomašević dao glede odbijanja postavljanja zastava Hoda za život, udruga Vigilare kao dio organizacije Hoda za život želi istaknuti da je 14. travnja 2022. dobila Mišljenje Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, koju je potpisao pročelnik Dinko Bilić i voditeljica odsjeka gđa Gordana Žarak kojim je Hodu za život dopušteno izvjesiti službene zastave Hoda za život na gradske jarbole.

No uoči samog postavljanja zastava na predviđene jarbole organizatori Hoda zaprimili su neslužbenu informaciju od društva Pismorad d.o.o. i nadležnog Gradskog ureda da postavljanje trenutno nije moguće jer je gradonačelnik donio negativno mišljenje, odnosno, da je stava da se zastave Hoda za život ne bi trebale isticati.

Drugim riječima, gradonačelnik je dva dana prije održavanja Hoda za život (zakazan za 14. svibnja 2022.) odlučio „poništiti“ mišljenje koje je doneseno 14. travnja 2022. god., odnosno odlučio djelovati retroaktivno. Zašto?

Koliko se uspijeva saznati iz medijskih natpisa, učinio je to jer ne može biti pokrovitelj „takvim“ događajima koji se kose s njegovim vrijednostima i vrijednostima njegovih kolega.

Što se tiče navoda o pokroviteljstvu, smatramo da bi gosp. Tomašević kao prvi čelnik Grada trebao poznavati gradske propise i znati da se zahtjev za pokroviteljstvo gradonačelnika, sukladno Statutu Grada Zagreba i Odluci o javnim priznanjima Grada Zagreba, podnosi izravno njemu ili tijelu koje on ovlasti, a takav zahtjev Hod za život nikada nije uputio. Naprotiv, Hod za život uputio je zahtjev gradskom upravnom tijelu nadležnom za uređenje javnih gradskih prostora, koje je donijelo pozitivno mišljenje koje je, potom, gradonačelnik naprasno „poništio“, opravdavajući to razlozima koji očito nemaju temelj u propisima.

Isto tako, protivno propisima, organizatori nisu dobili nikakvo pismeno kojim im se odbija postavljanje zastava na gradskim jarbolima, a kamoli obrazloženje za takvo postupanje. Štoviše, našim odvjetnicima nije omogućen ni uvid u spis u Gradskom uredu kako bi promptno reagirali i prije same manifestacije mogli eventualno zaštititi naša prava, već im je samo rečeno da bi uvid mogli obaviti tek u ponedjeljak 16. svibnja 2022., dva dana nakon održavanja Hoda za život!

Zaključno, pozivamo gradonačelnika Tomaševića i njegova zamjenika Korlaeta da odgovore jesu li oni i dalje samo radikalni lijevi aktivisti ili predstavnici grada Zagreba i svih njegovih građana?

Također molimo da nam detaljno pojasne koji je to vrijednosni sustav koji oni promiču? Je li to sustav iz onih „dobrih starih vremena“ kojih se rado prisjeća njihov medijski savjetnik Josip Jagić?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...