Ponedjeljak, 22. srpnja 2024.

BEZ KOMENTARA Papa najavio da će imenovati dvije žene u Dikasterij za biskupe

Papa Franjo se u razgovoru za novinsku agenciju Reuters, u subotu 2. srpnja, osvrnuo na aktualne događaje u Crkvi i svijetu, prenosi Vatican News. Donosimo treći dio sažetka u kojem se Papa osvrnuo na prisutnost žena u Vatikanu te na reformu Rimske kurije.

U razgovoru za agenciju Reuters s novinarom Philom Pullellom, papa Franjo najavio je da će imenovati dvije žene u Dikasterij za biskupe, koje će biti uključene u proces izbora novih biskupa. Papa je odgovorio na pitanje o prisutnosti žena u Vatikanu, o odredbama nove apostolske konstitucije „Praedicate Evangelium“ kojom se reformira Kurija te o tome koji bi se dikasteriji u budućnosti mogli povjeriti laiku ili laikinji.

„Otvoren sam za tu priliku. Uprava Države Vatikanskoga Grada trenutno ima zamjenicu guvernera… Sada će u Dikasteriju za biskupe, u komisiji za izbor biskupa, prvi put biti dvije žene. Na taj način se pomalo otvara“, rekao je Sveti Otac. Zatim je dodao da u budućnosti vidi moguće imenovanje laika za vođenje primjerice dikasterija za laike, obitelj i život, za kulturu i obrazovanje ili Vatikanske apostolske knjižnice, koja je gotovo kao dikasterij.

Papa Franjo je stoga podsjetio da je prošle godine po prvi put imenovao ženu na mjesto „broj dva“ u Upravi Države Vatikanskoga Grada, sestru Raffaellu Petrini. Osim toga, Franjo je imenovao sestru Nathalie Becquart, francusku članicu sestara misionarki Ksaverki, za podtajnicu Biskupske sinode. Među laikinjama koje već obnašaju visoke položaje u Vatikanu su Barbara Jatta, prva ravnateljica Vatikanskih muzeja i Cristiane Murray, zamjenica ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice. Obje je predložio sadašnji Papa.

Prošlog mjeseca se je prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Joseph Farrell našalio da bi s proglašenjem nove konstitucije o kuriji mogao biti posljednji svećenik koji će voditi taj odjel, prenosi Vatican News.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...