Srijeda, 24. travnja 2024.

Četnički dernek u Srbu: I danas žale za ‘Krajinom’ i poručuju da života s Hrvatima nema

Jugoslavenski komunisti su poslije rata proglasili 27. srpnja 1941. kao dan ustanka naroda Hrvatske i BiH. Dakle, kao dan ustanka slavio se je dan kad su četnici (ponegdje uz asistenciju srpskih komunista) izvršili brutalne pokolje nekoliko tisuća hrvatskih i muslimanskih civila, a sve s ciljem stvaranja etnički čiste velike Srbije, dosljedno projektu S. Moljevića i njegovih velikosrpskih prethodnika.

Zločini su se nastavili vršiti i sljedećih dana, pa su tako četnici 31. srpnja od hrvatskog, katoličkog stanovništva očistili ličko selo Borićevac. Iz Borićevca je tada protjerano 2364 katoličkih duša, dok je samo mjesto spaljeno do temelja. Dan danas kuće nisu vraćene Hrvatima, a u njima žive potomci monstruma koji su to selo očistili od hrvatskog stanovništva.

Najgore od svega je to što beogradski agent Milorad Pupovac i njegova braća i danas slave ove pokolje svake godine 27. srpnja u Srbu.

Zanimljivo je to da je Savka Dabčević Kučar bila gošća mitinga u Srbu 1971. godine i u tekstu pod naslovom „Miting u Srbu“ opisala što se 27. srpnja 1971. ondje zbivalo i kako je ona osobno to doživjela. Ukratko, Savka je zaključila: “Na povratku u Zagreb zapisala sam u svoj notes: Miting uzbuđenja. Mrze nas, i neće se libiti za četništvo proliti krv. Strašno? Smiješno? Opasno? Prijeteće? Sve to. Stvari se kreću prema raspletu! Mnogo godina poslije događaji su potvrdili moje slutnje i sumnje”.

Ista kroatofobna atmosfera u Srbu vlada i danas. Tko to ne razumije – taj ne razumije baš ništa.

Tako je na mitingu u Srbu 2016. Sudjelovala  Draga Soić, starica srpske nacionalnosti koja je za TV Loki otvorila dušu i vrlo iskreno govorila ono što velika većina prisutnih u Srbu zaista misli.

Ona je u izjavi za TV Loki otvoreno podržavala tzv. Republiku Srpsku Krajinu, a kada je dobila malo više hrabrosti, otvoreno je u jednoj rečenici rekla ono ključno na temelju čega možemo točno znati o kakvom se okupljanju radi u Srbu. “Možemo li mi njima oprostiti što su oni (Hrvati) od nas radili ’41. i ’91? Ne možemo, niti ćemo im oprostiti nikada! S njima života nema!”.

Eto, to je Srb 1941., 1971., 2016. i 2022. Vječna mržnja prema Hrvatskoj i Hrvatima.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...