Ponedjeljak, 22. travnja 2024.

HNS: ‘Schmidt je podlegao pozivima bošnjačko-muslimanskih prvaka na nasilje’

HNS izražava zabrinutost zbog podlijeganja Ureda visokoga predstavnika (OHR) nezapamćenom ratnohuškačkom pritisku pozivima predstavnika bošnjačko-muslimanskih prvaka na nasilje. OHR je imao priliku da uz nametnute odluke oko financiranja izbora u potpunosti provedu Odluku Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić stavljajući van snage neustavne odluke ranijih predstavnika OHR-a i u vremenu izbora doprinese konsolidaciji međunacionalnih odnosa.

Nakon svih otvorenih napada i necivilizacijskog govora mržnje, jasno je da institucije OHR-a ne mogu obavljati svoju osnovu dužnost u okruženju zasnovanom na militantnoj unitarističkoj logici i ratno nastrojenom okruženju.

Još jednom osuđujemo nezapamćenu količinu mržnje, pozive na nasilje i ratnu retoriku koju smo ovih dana svi čuli od predstavnika bošnjačkih političkih stranaka koje su ujedno i organizatori prosvjeda u Sarajevu.

HNS smatra neprihvatljivim zaglušujuću šutnju međunarodnih organizacija i predstavnika prisutnih u BiH na prijetnje upućene cijelom hrvatskom narodu i njegovim predstavnicima.

HNS će svoja daljnja stajališta utvrditi na izvanrednoj proširenoj sjednici Predsjedništva i Glavnog vijeća.

Podsjećamo, visoki predstavnik je danas nametnuo izmjene Izbornog zakona koje se tiču zaštite integriteta izbornog procesa dok su i dalje na snazi ostale odredbe koje omogućavaju Bošnjacima da nameću političke predstavnike građanima BiH hrvatske i srpske nacionalnosti te nacionalnim manjinama.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...