Petak, 26. travnja 2024.

LUDILO BEZ KRAJA Američko udruženje psihologa poručilo da je muževnost štetna

Američko udruženje psihologa (APA), krovna organizacija koja okuplja psihologe u toj zemlji, objavilo je izvješće, te ujedno i priručnik pod naslovom „Smjernice za psihološku praksu s muškarcima i dječacima“, u kojem upozorava na „opasnost i štetnost muževnosti“. APA tvrdi da „ideologija muževnosti“ vodi prema homofobiji, seksualnom zlostavljanju i nasilju, piše Tribun.hr.

APA definira „ideologiju muževnosti“ kao „uvriježene standarde koji zahvaćaju velik dio populacije, uključujući: neženstvenost, želju za natjecanjem i uspjehom, izbjegavanje prikaza slabosti, želju za avanturizmom, opasnošću i nasiljem“.

Tradicionalna ideologija muževnosti ograničava psihološki razvoj muškaraca, sputava njihovo ponašanje, rezultira ustrajanjem na rodnim ulogama i rodnim sukobima, te negativno utječe na mentalno i fizičko zdravlje“, stoji u izvješću.

APA nadalje navodi da prilagođavanje normama „ideologije muževnosti“ vodi prema homofobiji, seksualnom zlostavljanju i nasilju, te da „tradicionalna muževnost, koju obilježavaju stoicizam, natjecateljstvo, dominacija i agresija, je u globalu štetna“.

Istodobno, APA tvrdi da neki aspekti muževnosti, poput vodstva i hrabrosti, mogu biti pozitivni, te bi ih trebalo poticati.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...