Četvrtak, 25. travnja 2024.

Nakon Covida: Nesretnost najveća među samcima i nereligioznim Amerikancima

Posljednje dvije godine bile su teške za sve, s brojnim poremećajima u životu raznih vrsta koji su doveli do toga da se mnogi od nas osjećaju, kako bi to Opća društvena anketa (GSS) mogla reći, da “nisu previše sretni”. Pandemija, izolacija, prosvjedi, nemiri, kriminal, politika podjela, pucnjava, smrti iz očaja, epidemija usamljenosti – čini se da je popis razloga za “ne previše sretan” ogroman.

Od 1972. GSS ispituje Amerikance koliko su sretni, s tri opcije: vrlo sretni, donekle sretni i ne previše sretni. Ta najniža opcija zahvaća sve one Amerikance koji se jednostavno ne osjećaju dobro u svijetu i vlastitom mjestu u njemu. Možda nije iznenađenje da je 2021. krug GSS-a otkrio da nikada nije više izmjeren udio Amerikanca koji “nisu previše sretni”.

U 2021. nezadovoljstvo je naglo poraslo za dvije skupine: na 22% za one od 35 i više godina i za nevjerojatnih 30% za one mlađe od 35 godina. To su povijesni maksimumi za svaku dobnu demografsku skupinu, ali neobično nagli porast za one ispod 35 godina ukazuje na jedinstveni teret nesreće među mladim odraslim osobama u posljednjih nekoliko godina. Mladi odrasli Amerikanci počeli su zauzimati neobično mutan pogled na svijet i vlastite živote.
Put do razumijevanja zašto je nezadovoljstvo toliko poraslo među mladim Amerikancima počinje razumijevanjem skupina među kojima je ono najviše poraslo. Među mladim odraslim osobama različite skupine imale su različite razine nezadovoljstva čak i prije COVID-a. Tako je, na primjer, samo oko 6% oženjenih ljudi reklo da “nisu previše sretni”, naspram 16% neoženjenih mladih odraslih osoba.
Među ljudima koji su pohađali vjerske službe barem dva puta mjesečno, nezadovoljstvo je poraslo samo 4 postotna boda, što je najmanji porast u bilo kojoj skupini. Među onima koji su rjeđe dolazili, nezadovoljstvo je poraslo za 15 postotnih bodova. To sugerira da sudjelovanje u vjerskoj zajednici može poslužiti kao korisna zaštita od negativnih događaja u životu, piše MercatorNet.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...