Petak, 29. ožujka 2024.

PODUPIRU UBIJANJE Jesu li Nijemci više uopće katolici?

Katolička laikinja i supredsjednica njemačkog “Sinodalnog puta” Irme Stetter-Karp pozvala je na široku nacionalnu rasprostranjenu dostupnost medicinsku intervencije pobačaja u Njemačkoj. Njemački list Die Zeit objavio je ovog tjedna komentar Stetter-Karpa, predsjednika Središnjeg odbora njemačkih katolika. Stetter-Karp je izjavila da abortus “nije redovita intervencija i ne treba ga tako tretirati”, ali je ustvrdila da Središnji odbor njemačkih katolika zagovara “etički odgovorno djelovanje svih uključenih”.

 “U isto vrijeme, mora se osigurati medicinska intervencija pobačaja u cijeloj zemlji”, rekla je Stetter-Karp. “To trenutno nije slučaj jer nedostaje ginekološke skrbi osobito u ruralnim područjima.”

Središnji odbor njemačkih katolika suorganizator je heterodoksnog “Sinodalnog puta”, uz Njemačku biskupsku konferenciju. Stetter-Karp predsjednica je laičkog odbora njemačkog “Sinodalnog puta” i supredsjednica inicijative. Njezina izjava kojom podupire pobačaj izravno je u suprotnosti s katoličkim naukom, budući da je prema Katoličkoj crkvi pobačaj težak grijeh, čime se krši peta zapovijed: “Ne ubij”.

U Evangelium Vitae papa sveti Ivan Pavao II. upotrijebio je svoju punu papinsku ovlast da javno osudi pobačaj kao teški grijeh, “budući da se radi o namjernom ubijanju nedužnog ljudskog bića”.

 U ožujku je Savez njemačke katoličke mladeži (BDKJ), krovna organizacija udruga katoličke djece i mladih, proslavio ukidanje zabrane reklamiranja pobačaja od strane Savezne vlade Njemačke. “U nekim područjima Njemačke pobačaji više nisu dostupni”, rekao je glasnogovornik udruge. “To stavlja trudnice pod dodatni vremenski pritisak, što otežava odluku za ili protiv pobačaja.”

Biskup Joseph Strickland iz Tylera, Teksas, osudio je komentare Stetter-Karpa, tvitajući: “Ne možemo šutjeti dok drugi zagovaraju nacionalnu politiku za ubijanje nerođene djece. Ovo je svjetska pošast i mora se oštro osuditi.”

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...