Subota, 20. travnja 2024.

Znate li koja je prva domorodačka svetica Sjeverne Amerike?

U povodu apostolskog putovanja pape Franje u Kanadu Informativna katolička agencija donosi povijesni pregled djelovanja Crkve u toj sjevernoameričkoj zemlji te aktualne podatke objavljene 22. srpnja 2022. na stranici Vatikan News.

Priča o katolicizmu u Kanadi seže do prvih europskih doseljenika u Sjevernu Ameriku. Francuski svećenik koji je pratio istraživača Jacquesa Cartiera slavio je 7. srpnja 1534. prvu misu na obalama poluotoka Gaspéa, u tadašnjoj Novoj Francuskoj (Nouvelle France). Francuska kolonizacija započela je osnivanjem grada Québeca 1608. i Ville Marie, današnjeg Montréala, 1642. godine.

Proces evangelizacije

U tom razdoblju je nekoliko vjerskih zajednica u Francuskoj na kolonizirana područja poslalo muškarce i žene koji su provodili intenzivan misionarski rad među lokalnim domorodačkim narodima, uključujući Hurone i Algonquince na zapadu, Siouxe na istoku i Inuite na sjeveru. Veliku ulogu odigrali su isusovački misionari koji su se usredotočili na evangelizaciju huronskih naroda. Njihove misije su napredovale u 17. stoljeću.

To misionarsko djelo bilo je plodonosno, kako svjedoči sveta Kateri Tekakwitha, također poznata kao Ljiljan od Mohawka (1656. – 1680.), prva domorodačka svetica Sjeverne Amerike i zaštitnica Prvih Naroda (Indijanaca), koju je 21. listopada 2012. kanonizirao Benedikt XVI., a zatim je proglašena zaštitnicom ekologije uz sv. Franju Asiškog.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...