Srijeda, 24. travnja 2024.

Broj pobačaja u Poljskoj je deset puta manji u 2021. u odnosu na 2020.

Plod je to nove zakonske regulative koja štiti život nerođenog djeteta. Prema podacima Ministarstva zdravstva, prošle godine je u Poljskoj izvršeno sto sedam pobačaja, a u Francuskoj se godišnje izvrši dvjesto trideset tisuća pobačaja.

Krajem listopada 2020. poljski Ustavni sud donio je presudu kojom se potvrdilo kako je eugenički pobačaj neustavan. Do presude (do 22. listopada 2020.), poljski zakon je štitio život u prenatalnoj fazi, s izuzetkom u tri slučaja koji su opisani u zakonu o planiranju obitelji.

Prema tom zakonu pobačaj je bio dopušten u slučaju trudnoće koja je nastala kao posljedica silovanja, u slučaju prijetnje životu ili zdravlju majke te isto tako u situaciji „abnormalnosti i nepovratnog oštećenja fetusa ili neizlječive bolesti fetusa”. Nakon objave presude Ustavnog suda ova je zadnja odredba isključena iz zakona.

„Zakon djeluje i spasio je konkretne ljude”, rekla je Magdalena Korzekwa-Kaliszuk, pravnica i psihologinja, predsjednica zaklade Proelio. Prethodnih godina broj pobačaja koje je evidentiralo Ministarstvo zdravstva iznosio je 1076 (u 2018. i 2020. godini) te 1110 u 2019. godini.

Prema Magdaleni Korzekwa-Kaliszuk, da zakon nije promijenjen nakon presude Vrhovnog suda, još bi prošle godine tisuću djece umrlo prije rođenja u Poljskoj, uglavnom zbog sumnje na Downow sindrom.

„Ovaj dobar zakon pozitivno utječe na stavove ljudi. S jedne strane, učvršćuje uvjerenje da pravo na život ne bi trebalo ovisiti o dijagnozi patološkog stanja. S druge strane, nemogućnost ubojstva djeteta zbog bolesti znači da liječnici više neće imati razloga sugerirati ili čak vršiti pritisak na roditelje da naprave pobačaj”.

U Poljskoj, kao i drugdje, često se vrši pritisak na žene da pobace iz eugeničkih razloga.

Organizacije koje se zalažu za pobačaj tvrde da se nakon presude Vrhovnog suda Poljakinje odlučuju za pobačaj u inozemstvu. Prema ljevičarskoj zastupnici Joanni Scheuring-Wielgus, oni bi se brojali „u tisućama“. Ali nema dokaza koji bi poduprli ovu tvrdnju.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...