Petak, 29. ožujka 2024.

General Glasnović: Milorade, gdje je dr. Šreter?

General Željko Glasnović na svome se Facebooku osvrnuo na obljetnicu ubojstva dr. Ivana Šretera, ravnatelja bolnice u Lipiku. Podsjetio je i na to da je Milorad Pupovac sudjelovao u razmjeni dvojice srpskih pobunjenika za dr. Šretera. Oni su razmijenjeni, a Šreter je ubijen. Status prenosimo u cijelosti. (Vigilare)

Milorade, gdje je dr. Šreter??
Na današnji dan 1991. godine pobunjeni Srbi oteli su dr. Ivana Šretera ravnatelja bolnice u Lipiku. Mučili su ga danima i na kraju ubili. Progon dr. Šretera započinje još 1984. godine, kada je osuđen zbog jezičnog izričaja jer je pacijentu u karton umjesto ”penzionirani oficir” napisao ”umirovljeni časnik”. To korištenje vlastitog jezika nikada mu nisu zaboravili a ni oprostili. Na čelo mu je stavljena meta, čekao se samo pogodan trenutak.
Došla je tako i devedeseta, godina kada je narodu, naučenom na strpljivost i patnju, postalo dosta komunističkog totalitarizma. Dr. Šreter vjerujući u pravdu i ljude, obilazio je sela i zaseoke pakračkog područja bez obzira o kojoj se nacionalnoj manjini radilo i započinje s osnivanjem lokalnih ogranaka HDZ-a. Uplašilo je to očigledno sijače smrti i agitatore zla, one kojima bi mir zajamčen osobom dr. Ivana Šretera pobrkao ratnohuškačke planove.
Uoči napada na Pakrac, četnici su 18. kolovoza 1991. postavili barikadu na cesti u selu Kukunjevac s ciljem da otmu upravo dr. Šretera koji se vraćao iz Zagreba. Propustili su cijelu kolonu, a dr. Šretera su zaustavili, nasilno izvukli iz auta i odveli u nepoznato od kada mu se gubi svaki trag. Barikada je sutradan uklonjena.
Tek naknadno razmjenom dr. Solara koji je također bio odveden iz bolnice u Pakracu saznalo se kako je dr. Šreter zvjerski mučen u selu Branešci, u kući na broju 110, gdje je zadnji puta viđen izmrcvaren, ali živ. Osim mučitelja i ubojica, dr. Vladimir Solar posljednji je koji je dr. Šretera vidio živog. Tom prilikom Šreter je kolegi Solaru rekao posljednju želju: ”Čuj, ako se što desi, Vlado, nek’ me nađu i nek’ me stave u obiteljsku grobnicu na pakračkom groblju, uz mog oca.”
Milorad Pupovac se u to vrijeme zalagao za oslobođenje dvojice Srba liječnika koje su Hrvatske oružane snage uhitile jer su na okupirani teritorij švercali medicinsku opremu. Tražio je da ih se pusti, dok su naši od njega za uzvrat tražili puštanje dr. Šretera. Dogovor je bio razmjena dr. Šretera za njih. Dvojica srpskih liječnika su prema dogovorenoj razmjeni i puštena bez da im je pala dlaka s glave, dok su Srbi Šretera nakon višednevnog mučenja, monstruozno likvidirali. Njegova posljednja želja ni danas nakon 30 godina nije ispunjena, njegovi posmrtni ostaci ni danas nisu pronađeni a oni koji imaju nekakva saznanja ne samo da do danas o tome šute nego moralizirajući i držeći nam lekcije o mirotvorstvu vladaju u državi protiv koje su se borili i koju nikad nisu htjeli.
Opasan u svojoj dobroti, prijetnja u svojoj smrti – Dr. Ivan Šreter. Neka mu je laka hrvatska gruda. Počivao u miru Božjem.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...