Subota, 20. travnja 2024.

Je li razdoblje unipolarnog svijeta prošlost?!

Na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti Vladimir Putin je održao govor u kojemu je najavio borbu protiv zapadne globalističke elite koje izazivaju kaos, raspirujući stare i nove sukobe. Takozvani „neokolonijalni poredak“ Zapada je prema Putinu razlog stagnacije ostatka svijeta, a Zapad provodi kulturu otkazivanja i neoliberalni totalitarizam.

Napadajući Zapad nastavlja: „Zato kolektivni Zapad – takozvani kolektivni Zapad – namjerno potkopava europski sigurnosni sustav i stvara nova vojna savezništva. NATO se širi prema istoku i gradi svoju vojnu infrastrukturu. Između ostalog, postavlja sustave proturaketne obrane i jača udarne sposobnosti svojih ofenzivnih snaga. To se licemjerno pripisuje potrebi jačanja sigurnosti u Europi, a zapravo se događa upravo suprotno. Štoviše, ponovno su zanemareni prijedlozi o uzajamnim sigurnosnim mjerama koje je Rusija iznijela prošlog prosinca“.

Putin smatra kako je Zapad kriv za sukob u Ukrajini i da je to bio način da očuvaju svoju hegemoniju. Kao dokaz za to vidi proturuski projekt širenja takozvane neonacističke ideologije u Ukrajini (koju zapravo podržava jako mali broj ljudi) i smatra da Zapad koristi Ukrajinu kako bi odvratio pozornost vlastitih građana od gorućih socioekonomskih problema (pada životnog standarda, nezaposlenosti, siromaštva i deindustrijalizacije).

Suprotstavljanje Zapadu i stvaranje takozvanog multipolarnog svijeta je moguće prema Putinu, a konferencija u Moskvi je prema govoru ruskog predsjednika dokaz za to. Na konferenciji sudjeluju ministri obrana i načelnici vojnih stožera iz trideset pet zemalja koje uglavnom imaju autokratsku vlast i prijateljski su raspoložene prema Rusiji. Konferencija će se održati istodobno s Međunarodnim vojno-tehničkim forumom i Međunarodnim vojnim igrama, čiji je domaćin isto tako Ministarstvo obrane Rusije.

Unipolarni svijet Rusija želi zamijeniti multipolarnim svijetom organizirajući ovakve događaje i osnažujući prijateljstvo s Kinom, Iranom i Indijom. Treba uzeti u obzir da će u nadolazećim danima nakon konferencije Rusija potpisati ugovore vrijedne milijarde dolare sa zemljama koje ne mogu nabaviti zapadnu vojnu opremu, a to će dodatno produbiti sukob između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...