Četvrtak, 25. travnja 2024.

Kanadska invazivna aplikacija za putovanja ne kontrolira zaražene COVID – om, ona kontrolira vas!

Zastupnica Elise Stefanik, republikanka iz New Yorka, prošli je tjedan napisala pismo pozivajući kanadsku vladu da ukine svoju kontroverznu aplikaciju „ArriveCan“ za svakoga tko želi ući u zemlju, smatrajući navedenu aplikaciju „nepotrebnim teretom“ za putnike.

Aplikacija „ArriveCan“ navodno provjerava ulazeće putnike na COVID-19 dok saveznoj vladi omogućuje prikupljanje mnoštva elektroničkih podataka, osobnih podataka i medicinske dokumentacije, uključujući nečiji status u vezi cijepljenja. Odbijanje korištenja aplikacije tijekom putovanja u Kanadu može rezultirati značajnim novčanim kaznama pa čak i obveznom karantenom.

„Aplikacija ArriveCan ne služi javnom zdravlju i nastavlja štetiti i trgovini i protoku prometa na našoj granici. Pozivam kanadsku vladu da prestanete sa štetnim utjecajima ove aplikacije na naše pogranične zajednice i odmah prekinete njezinu potrebnu upotrebu“, izjavila je Elise Stefanik.

Kada je riječ o zahtjevima za testiranja, statusu cijepljenja i karanteni, aplikacija je potpuno u suprotnosti s novim smjernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Pa zašto točno Kanada odbija slijediti takozvanu znanost?

Produljena obrada i vrijeme čekanja na granici Sjedinjenih Američkih Država i Kanade se isto tako pripisuju aplikaciji, kao što je Stefanik sugerirala. „Imamo malo osoblja i provodimo toliko vremena baveći se ovom aplikacijom da stvarno više nemamo vremena za obavljanje svojih stvarnih poslova“, rekao je Mark Weber, nacionalni predsjednik Carinskog i imigracijskog udruženja.

Pritisak raste na kanadskog premijera Justina Trudeaua otkako je „grješkom“ ranije ovog ljeta naredio karantenu kod kuće za više od deset tisuća ljudi. Vlada je čekala dvanaest dana da obavijesti građane o pogrješci, što je izazvalo zabrinutost stručnjaka za podatke i privatnost koji kažu da aplikacija „ArriveCan“ možda krši ustavom zaštićena prava kretanja.

U svibnju je otkriveno da su kanadske vlasti „pomno pratile“ građane putem njihovih pametnih telefona – bez njihova znanja – tijekom pandemije. Putem nadzora bez presedana, službenici javnog zdravstva navodno su „mogli vidjeti detaljne snimke ponašanja ljudi, uključujući posjete trgovini, okupljanja s obitelji i prijateljima, vrijeme provedeno kod kuće i putovanja u druge gradove i pokrajine“.

Ova vijest stigla je nekoliko mjeseci nakon što je Kanadska agencija za javno zdravstvo (PHAC) priznala da je tajno špijunirala više od trideset tri milijuna mobilnih uređaja tijekom karantena kako bi pratila kretanje i aktivnosti ljudi. Nisu slijedili znanost, nego su pratili građane!

Stefanik nije prva američka dužnosnica koji je izrazila zabrinutost zbog autoritarnog preuzimanja vlasti sjeverno od granice.

U veljači je guverner Floride Ron DeSantis oštro osudio platformu za donaciju „GoFundMe“ jer je odbila dati više od devet milijuna dolara donacija za kanadske kamiondžije koji prosvjeduju protiv mandata cjepiva. Nakon što je DeSantis proglasio platformu „prijevarom“ i obećao da će surađivati sa svojim glavnim državnim odvjetnikom Ashleyjem Moodyjem kako bi istražili organizaciju zbog „obmanjujuće prakse“, tvrtka je popustila i pristala vratiti novac donatorima.

Istoga mjeseca, američki senator Josh Hawley, republikanac iz Missourija, ponovio je svoj poziv da se Kanada stavi na posebnu listu za nadzor zbog kršenja vjerskih sloboda nakon što su kanadske vlasti notorno kaznile, uhitile i zatvorile kršćanske pastore zbog kršenja drakonske pandemije u zemlji okupljajući se na bogoslužja vjernike.

„Sjedinjene Američke Države imaju listu zemalja koje su kršitelji vjerskih sloboda pa čak i naroda koji su kršitelji vjerskih sloboda”, rekao je senator. „Pozvao sam da se Kanada stavi na taj popis i mislim da moramo razmotriti sve mogućnosti koje su za to dostupne”. Hawley je prethodno apelirao na američku Komisiju za međunarodnu vjersku slobodu da razmotri dodavanje Kanade na njihov popis za promatranje.

Ovi republikanski dužnosnici djeluju u najboljem interesu svojih birača, ali isto tako zagovaraju ono što je u najboljem interesu Kanađana i svih ljudi koji cijene osobnu slobodu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...