Petak, 19. travnja 2024.

Kancelar Schmidt izazvao kaos u Goraždu

Kancelar Schmidt je shvatio kako je došlo vrijeme za promjenu destinacije. Nakon godinu dana života u Sarajevu i igranja uloge „visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu“ očigledno mu je dosadila bosanska gastronomija, a i manipulativne igre lokalnih političara su zasigurno utjecale da ovaj mirni bavarski kancelar uspije izgubiti živce.

Pitanje novinarke N1 televizije (Adise Imamović) je li spreman nametnuti izmjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini s obzirom na to da političkog dogovora nema je za kancelara Schmidta označilo trenutak emocionalnog bijesa i iskrenosti koju čitatelji mogu iščitati iz odgovora (koji uvelike podsjeća na Dodika ili Izetbegovića kada se obraćaju svome vjernom populusu) u kojemu je okrivio lokalne političare. Video možete pogledati ovdje.

Zanimljiv je dio kada kaže kako Federacija Bosne i Hercegovine nema vladu četiri godine i kako će on kao „visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu“, tj. kancelar, raditi na deblokadi i rješavanju problema. Rješenje problema se krije u izmjeni izbornog zakona, a kancelar Schmidt ne želi napraviti takav ustupak Hrvatima.

Isto tako, u drugom dijelu videa, koji su mainstream mediji zanemarili, koristio je moćnu imenicu „smeće“ da opiše bosanskohercegovačke političare koji će zasigurno u budućim konzultacijama cijeniti ovu iskrenost iskusnog njemačkog diplomata i ne će podleći novim političkim igrama koje su uzrok problema zadnjih petnaestak godina.

Jedno od pitanja koje se na temelju ovog videa može iskristalizirati jest sljedeće: Zašto Hrvati u Bosni i Hercegovini, kao konstitutivni narod traže prava i izmjenu izbornog zakona? Očigledno su došli na ludu ideju da kao konstitutivni narod jedne zemlje bude zastupljeni ili zamislite da imaju svoga predstavnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...