Subota, 20. travnja 2024.

Liberalni isusovac James Martin brani biskupa koji je štitio pedofile

Liberalni isusovac James Martin, koji svakodnevno potkopava crkveni nauk o homoseksualnosti i transrodnosti, izazvao je reakciju ljudi raznih uvjerenja u ponedjeljak navečer kada je branio nadbiskupa koji je štitio svećenike pedofile.

Bivši nadbiskup Milwaukeeja Rembert Weakland preminuo je u ponedjeljak u dobi od devedeset pet godina, i iako ga se liberalni katolici radije sjećaju kao „kritičara vatikanskog pravovjerja“, kako je jedan kolumnist rekao u članku o njemu u „New York Timesu“, ostali katolici pamte ga po ulozi zataškavanja zlostavljanja djece od strane klera na kraju dvadesetog stoljeća.

Kao što je u jednom članku iz 2009. u „Milwaukee Journal“ istaknuto, mons. Weakland je uništavao izvješća u kojima su profilirani svećenici zlostavljači dok ih je premještao po svojoj biskupiji bez upozorenja vjernicima.

„Bivši nadbiskup Milwaukeeja Rembert Weakland rutinski je uništavao kopije izvješća o seksualnom zlostavljanju maloljetnika od strane klerika, a to je potvrđeno prema ranije zapečaćenom svjedočenju koje je u četvrtak predano okružnom tužitelju okruga Milwaukee”, izvijestile su novine.

„U iskazu iz 1993. Weakland je priznao da je uništio kopije izvješća u svome uredu, to jest prijepise iskaza onih koje su zlostavljali svećenici koja je objavila Survivors Network”, dodaje se.

Weakland se kasnije pozabavio tim problemom u svojoj autobiografiji tvrdeći da nije znao da je seksualno zlostavljanje maloljetnika zločin. „Svi smo smatrali seksualno zlostavljanje maloljetnika moralnim zlom, ali nismo razumjeli njegovu kriminalnu narav”, napisao je Weakland.

Peter Isely, direktor Srednjozapadne organizacije preživjelih žrtava seksualnog zlostavljanja od strane klerika (SNAP), rekao je da je Weakland lagao, samozavaravao se ili je bio obmanjivan.

„To je nevjerojatno. Ili laže ili se toliko samozavarava da izmišlja fantastične priče”, rekla je Isely. „To su uvijek bili zločini”.

Nakon što se javno pozicionirao kao liberalni prelat koji je otvoreno dovodio u pitanje nauk Crkve u nizu pitanja, od pobačaja preko kontracepcije do homoseksualnih odnosa, Weakland se 2002. osramoćen umirovio u dobi od 75 godina nakon što je otkriveno da je platio 450.000 dolara svome ljubavniku koji je prijetio da će izaći u javnost s njihovom aferom.

Osvrćući se Weaklandovu smrt, o. James Martin je oplakivao smrt osramoćenog nadbiskupa navodeći da su bili „prijatelji“, i da je riječ o „velikom intelektualcu“.

„Nadbiskup Rembert Weakland je preminuo. Obrazovani intelektualac, nadareni pastoralac i promicatelj benediktinskog reda, čija je ostavština narušena otkrićem da je plaćao novac čovjeku s kojim je bio u vezi. Smatrao sam ga prijateljem i oplakujem njegov gubitak. Neka počiva u miru“, napisao je Martin u ponedjeljak na Twitteru.

Martin, koji radi kao glavni urednik isusovačke publikacije „America Magazine“ i koji je glumio u filmu „Irac“ Martina Scorsesea, nije bio jedini u veličanju mons. Weaklanda.

U svome osvrtu na smrt nadbiskupa za „New York Times“, Robert McFadden izostavio je ulogu nadbiskupa u seksualnim skandalim nakon što ga je okarakterizirao kao mučenika crkvene homofobije i pozdravio ga kao „intelektualni kamen temeljac za progresivne katoličke reformatore“.

„Zalagao se za novu ulogu žene u Crkvi; dovodio je u pitanje crkveni nauk oko pobačaja, kontrole rađanja i razvoda; i doveo je u pitanje vatikansko inzistiranje na celibatu za kler koje čine isključivo muškarci“, napisao je McFadden o Weaklandu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...