Srijeda, 24. travnja 2024.

Luka Andrijanić: Heroj Vukovara

Bitka za Vukovar je bila dugačka i krvava, ali već na početku su branitelji Vukovara jasno dali do znanja JNA i srpskim paravojnim postrojbama da Vukovar ne će osvojiti i okupirati lako, a ako to i učine, onda će u konačnici imati silne gubitke. Tijekom bitke za Vukovar mnogi su mladi muškarci postali heroji u svojim junačkim djelima obrane domovine, a jedan od tih zaboravljenih heroja je Luka Andrijanić.

Luka Andrijanić je jedan od zaboravljenih heroja Vukovara, a na jučerašnji dan (24. kolovoza) je kao pripadnik Zbora narodne garde zajedno sa svojim suborcima srušio jedan od četiri zrakoplova „Super Galeba G-4“ Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva za vrijeme njihovog napada na Vukovar. Dva dana kasnije (26. kolovoza 1991.) će sudjelovati u rušenju još dva aviona Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva.

Andrijanić se priključio obrani Vukovara kao dvadesetogodišnji dragovoljac iz Bosne i Hercegovine, koji se samo šest mjeseci prije bitke za Vukovar vratio iz Batajnice (Srbije) s odsluženja vojnog roka u protuzračnoj obrani tadašnje JNA gdje je proglašen najboljim strijelcem u klasi.

U rujnu 1991. će za vrijeme najtežih bitaka za Vukovar L. Andrijanić nastradati tijekom postavljanja protupješačkih mina. Dok je Luka postavljao minu, počeo je minobacački napad, a silina udara je iznenadila Luku i neopreznost ga je koštala života. Ali život koji je dao za domovinu ne će biti zaboravljen, kako u sjećanjima njegovih suboraca, tako i u povijesnim knjigama koje će svjedočiti o hrvatskom vojniku koji je sudjelovao u rušenju prvog zrakoplova JRZ u Vukovaru.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...