Četvrtak, 28. ožujka 2024.

MOĆNA MOLITVA: Znate li za sedam žalosti svetog Josipa?

Intimno povezana s pobožnošću prema sedam radosti svetoga Josipa, sedam žalosti omogućuju razmišljanje o prilikama njegova zemaljskog života koje su mu uzrokovale tugu. Ovi biblijski događaji formirali su svetog muža Djevice Marije i omogućili mu da nakon toga pronađe pravu radost u svome životu.

Svojim primjerom poslušnosti i tihe vjernosti sveti Josip je bitna figura kršćanstva. Tijekom stoljeća Crkve nastale su razne pobožnosti njemu u čast, uključujući i onu sedam nedjelja. Potonja pobožnost nalazi svoje podrijetlo u priči o dvojici franjevačkih redovnika. Priča objavljena u „Analima svetog Josipa“, djelu iz devetnaestog stoljeća, govori da su dva svećenika doživjela olujno nevrijeme tri dana i tri noći usred mora. Zazivali su zaštitu svetog Josipa tijekom oluje, a on im se ukazao i vratio ih na obalu. Zatim im je savjetovao da sedam puta izmole Oče naš i Zdravomariju, u spomen na njegovih sedam radosti i njegovih sedam žalosti, obećavajući svoju zaštitu onima koji obave ovu pobožnost.

Ako nas sedam radosti sv. Josipa vodi prema razmišljanju o prilikama njegova zemaljskog života koje su mu omogućile da se raduje, onda nam sedam boli evocira sedam bolnih trenutaka kroz koje je Isusov posvojitelj prošao i pomažu nam razmišljati o vlastitim poteškoćama kako bismo bolje dočekali kasnije trenutke radosti u liku svetog Josipa.

Evo sedam žalosti svetog Josipa, navedenih u jednom katoličkom molitveniku:

PRVA ŽALOST SVETOG JOSIPA – UTJELOVLJENJE

Josipa srce boli jer misli da mora ostaviti Mariju koja je trudna, a dijete nije njegovo. „A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti“ (Mt 1, 19).

DRUGA ŽALOST SVETOG JOSIPA – ROĐENJE ISUSA U SIROMAŠTVU

„I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu“ (Lk 2, 7).

TREĆA ŽALOST SVETOG JOSIPA – OBREZANJE

„Kad se navršilo osam dana da bude obrezan, nadjenuše mu ime Isus, kako ga je bio prozvao anđeo prije njegova začeća“ (Lk 2, 21).

ČETVRTA ŽALOST SVETOG JOSIPA – ŠIMUNOVO PROROČANSTVO

„Šimun ih blagoslovi i reče Mariji, majci njegovoj: Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan – a i tebi će samoj mač probosti dušu – da se razotkriju namisli mnogih srdaca!“ (Lk 2, 34 – 35).

PETA ŽALOST SVETOG JOSIPA – BIJEG U EGIPAT

„On ustane, uzme noću dijete i majku njegovu te krene u Egipat. I osta ondje do Herodova skončanja – da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Iz Egipta dozvah Sina svoga“ (Mt 2, 14 – 15).

ŠESTA ŽALOST SVETOG JOSIPA – VLADAVINA ARHELAJA

„Ali saznavši da Arhelaj vlada Judejom namjesto svoga oca Heroda, bojao se poći onamo pa, upućen u snu, ode u kraj galilejski“ (Mt 2, 22).

SEDMA ŽALOST SVETOG JOSIPA – ISUS IZGUBLJEN I PRONAĐEN U JERUZALEMU

„I kad ga ne nađu, vrate se u Jeruzalem tražeći ga. Nakon tri dana nađoše ga u Hramu gdje sjedi posred učitelja, sluša ih i pita“ (Lk 2, 45 – 46).

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...