Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Porcijunkulski oprost od svih vremenitih kazni

Od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako vjernici pohode crkvu, ispovjede se i pričeste, te izmole Vjerovanje, Oče naš i pomole se na nakanu Svetoga Oca mogu dobiti potpuni oprost od vremenitih kazni.

Nakana Sv. Oca na koju treba moliti da se postigne oprost, redovito je ova:

da se uzvisi sv. Crkva,
da se proširi sv. vjera,
da se iskorijeni krivovjerstvo i raskolništvo,
da se obrate grešnici,
da među kršćanskim vladarima zavlada mir i sloga,
i druge potrebe kršćanstva.

Porcijunkula ili Sveta Marija Anđeoska je crkva nadomak Asiza u talijanskoj pokrajini Umbriji te jedno od najvažnijih mjesta Franjevačkog reda. Franjini životopisci opisuju Porcijunkulu kao mjesto koje je sv. Franjo posebno volio te čiji mu je službeni naziv – Sveta Marija od Anđela bio posebno drag.

Jedne noći godine Gospodnje 1216. Franjo je bio uronjen u molitvu i promatranje u crkvici Porcijunkule kraj Asiza kad je crkvicu iznenada obasjala presjajna svjetlost i Franjo je opazio iznad oltara Krista zaodjevenog u svjetlost, a s desne mu Njegovu Presvetu Majku okružene mnoštvom anđela. Franjo se u šutnji poklonio svom Gospodinu licem do zemlje.

Upitali su ga tada što bi želio za spasenje duša. Franjin odgovor bio je neposredan: ”O, presveti Gospodine, iako sam bijednik i grješnik, molim Te, udijeli velikodušno svim posjetiteljima ove crkve koji se pokaju i ispovijede potpuni oprost svih grijeha’.’

”Mnogo tražiš, brate Franjo,” odgovorio mu je Gospodin ”ali zaslužuješ velike stvari pa ćeš ih i imati. Prihvaćam tvoju molbu, ali pod uvjetom da ovaj oprost u moje ime tražiš od moga Namjesnika na zemlji”.

Franjo se odmah pojavio pred Vrhovnim svećenikom Honorijem III. koji se onih dana nalazio u Peruđi i s priprostošću mu je ispripovjedio viđenje. Papa ga je pažljivo saslušao i nakon poneke poteškoće dao mu je svoje odobrenje. Nato ga je upitao: ”Koliko godina oprosta tražiš? Sv. Franjo, prihvativši, odgovorio je: ”Sveti Oče, ja ne tražim godine, nego duše.”

I sretan se uputi k vratima, ali vrhovni ga je svećenik pozvao: ”Ne želiš ni jedan dokument?” A Franjo je odvratio: ”Sveti Oče, vaša riječ mi je dovoljna. Ako je ovaj oprost Božje djelo, On će se pobrinuti da ga objavi. Ne želim ikakav dokument; list neka bude Presveta Djevica Marija, Krist bilježnik, a anđeli svjedoci”.

I koji dan kasnije, zajedno s umbrijskim biskupima i okupljenim narodom, rekao je kroz suze: ”Braćo moja, sve vas želim poslati u raj!”

Od tada je Porcijunkula postala hodočasničkim mjestom. Papa Siksto IV. proširio je ovaj oprost 1480. na sve crkve Franjevačkog reda. Potpuni oprost od vremenitih kazni može se od nedavno dobiti na dan Svete Marije Anđeoske ili Porcijunkule (2. kolovoza) u svim bazilikama, svetištima i župnim crkvama na svijetu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...