Petak, 24. svibnja 2024.

Postoji trag između redaka… Otvara li se Crkva rodnom identitetu?

Muškarac, žena ili? Kome bi palo na pamet pročitati treću opciju o spolu u upitniku, čiji će rezultati biti poznati prije početka Biskupske sinode zakazane za listopad 2023. Ipak, to je ono što čitamo u objavljenom obrascu na vatikanskoj web stranici za dvjesto katoličkih influencera iz cijeloga svijeta u sklopu projekta „Crkva Vas sluša“. Anketa je namijenjena onima koje nazivamo „digitalnim misionarima“ i koja ima za cilj prikupiti dojmove i mišljenja korisnika interneta o njihovom odnosu prema Crkvi.

Inicijativa ima dopuštenje Vatikana budući da je koordinator „Crkva Vas sluša“ monsinjor Lucio Adrian Ruiz, tajnik Dikasterija za komunikacije. Prema onome što je izvijestio portal „Avvenire“, što je ujedno službeno glasilo Talijanske biskupske konferencije, došlo je do odluke da anketu ispuni dvjesto mladih influencera kako bi se došlo do novih podataka u procesu pripreme za Sinodu, nakon slabog odaziva mladih na biskupskog fazi koja je završila u travnju.

U upitniku, u kojem se od sudionika traži da izraze svoje mišljenje o onome što bi Crkva trebala učiniti kako bi se približila vjernicima, možete se izjasniti kao muškarac, žena ili izabrati kvadratić „ne odnosi se na vas“ koji ide prema onima koji se identificiraju s takozvanim nebinarnim spolom. Teme duginih boja nalaze prostor i u ostatku upitnika: „Mislite li da Crkva sluša/razgovara s drugim društvenim skupinama, pripadnicima LGBT pokreta, novinarima, sindikatima, poduzetnicima, pripadnicima drugih religija, znanstvenicima?“, glasilo je jedno od pitanja. Nadalje, opcija „pomaganje i praćenje LGBT osoba“ navedena je kao jedna od obveza koju možete odabrati između onih za koje smatrate da bi Crkva trebala preuzeti kako bi se približila ljudima.

U tome pogledu jedan od najvažnijih dokumenata Crkve u vezi homoseksualaca predstavlja Poslanica biskupima o pastoralnoj skrbi za homoseksualne osobe koju je 1986. napisao tadašnji kardinal prefekt Kongregacije za nauk vjere Joseph Ratzinger i koju je odobrio Ivana Pavla II., u kojoj piše da „mora biti jasno da svako odstupanje od nauka Crkve, ili šutnja o njemu, u nastojanju da se pruži pastoralna skrb, nije niti oblik autentične niti valjane pastoralne skrbi. Samo ono što je istinito može u konačnici biti i pastoralno. Kada se ne uzme u obzir stajalište Crkve, homoseksualni muškarci i žene su spriječeni dobiti skrb koja im je potrebna i na koju imaju pravo“. O rodnom identitetu papa Franjo se nekoliko puta jasno izrazio, a prije otprilike godinu dana, u razgovoru sa slovačkim isusovcima tijekom svoga apostolskog pohoda, rekao je kako „rodna ideologije predstavlja opasnost jer je apstraktna u odnosu na konkretan život osobe, kao da osoba može apstraktno po svojoj volji odlučiti hoće li i kada (hoće) biti muškarac ili žena”.

Rezultati upitnika, tj. ankete biti će poslani, kako je objašnjeno na početku obrasca, Biskupskoj sinodi. Riječ je o procesu koji je započeo u listopadu 2021. i artikuliran je kroz prvu biskupijsku fazu, kasniju kontinentalnu i završnu koja je zakazana u Rimu za listopad 2023. Sinoda koju je papa Franjo najavio s naslov “Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...