Petak, 19. travnja 2024.

PUTINOV AFGANISTAN: Pobjeđuje li Ukrajina u ratu?

Na današnji dan (24. kolovoza), Ukrajina je stekla neovisnosti od Sovjetskog Saveza (1991.). Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da očekuje da će ruske snage danas učiniti veliki napad. Danas je isto tako dan kada se navršava šest mjeseci ruskog napada na Ukrajinu. To nije toliko dugo razdoblje koliko su veliki ratovi znali trajati.

Prvi svjetski rat trajao je četiri godine, Drugi svjetski rat trajao je šest, a Korejski rat tri godine. Tri punska rata između Rima i Kartage trajala su oko sto dvadeset godina. Rat protiv zapadne civilizacije koji vode islamistički teroristi i nacije koje ih podupiru objavljen je fetvom Osame bin Ladena protiv Sjedinjenih Američkih Država davne 1996. Nije završilo katastrofalnim povlačenjem predsjednika Joea Bidena iz Afganistana, nego još uvijek traje.

Ruski rat za osvajanje Ukrajine nije tako velik kao svjetski ratovi, barem do sada, unatoč čestim ruskim prijetnjama nuklearnom eskalacijom. Ali nije to ni samo lokalni rat jer su mnoge zemlje NATO-a stale uz Ukrajinu, šaljući joj milijarde dolara u oružju i zalihama. To nije rat između Rusije i NATO-a, ali kako ukrajinske trupe obučavaju britanske i druge snage, on poprima tu formu.

Rat između Rusije i Ukrajine počeo je nestajati iz vijesti, fenomen koji pokazuje odraz zaokupljenosti Zapada samim sobom, a ne ratom koji je u susjedstvu. Jedina stvar koja sada privlači pozornost Zapada – osim Putinovih nasumičnih prekida opskrbe plinom – je rusko granatiranje vjerojatno najveće nuklearne elektrane u Europi u Zaporožju.

Obje strane se međusobno optužuju za granatiranje i ratne zločine, ali zašto bi Ukrajina granatirala vlastitu nuklearnu elektranu i prekinula opskrbu električnom energijom? Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na „katastrofu“ koja bi mogla dogoditi u Zaporožju.

Ovaj rat, kao što sam već napisao, je kao i Prvi svjetski rat, rat koji završava dugo razdoblje relativnog mira. To je sukob koji Rusiji, Kini, Iranu i drugima legitimizira rat kao samo još jedan aspekt vanjske politike.

U svemu tome ima i dobrih vijesti. Ukrajina već šest mjeseci „pobjeđuje” u ratu ne gubeći od Rusije. Neobjašnjivo i neočekivano, čistom upornošću i korištenjem oružja kao što je američki protutenkovski projektil Javelin, Ukrajina bi mogla pobijediti Rusiju i izaći kao razorena, ali još uvijek neovisna.

Prošlog tjedna predsjednik Zelensky je rekao: „Osobno ću učiniti sve što je moguće da vratim Krim kako bi zajedno s Ukrajinom postao dio Europe”. To je hrabar govor za čovjeka koji gubi vrijeme pozirajući za časopis Vogue sa svojom ženom, ali taj govor odražava ogromnu štetu koju su ukrajinske snage nanijele Rusiji u ovome ratu.

Prema izvješću Reutersa, 9. kolovoza, eksplozije – vjerojatno uzrokovane napadima ukrajinskih bespilotnih letjelica – u ruskoj zračnoj bazi Saky na Krimu „izbacile su iz stroja više od polovice borbenih aviona pomorskog zrakoplovstva ruske Crnomorske flote“. Američki dužnosnik, prema izvješću Reutersa, rekao je kako je „Ukrajina uspjela dosljedno postignuti ‘kinetičke učinke’ duboko iza ruskih linija, što je imalo materijalni utjecaj na logističku potporu Rusije i ‘značajan psihološki učinak na rusko vodstvo’“.

Jedna ukrajinska bespilotna letjelica navodno je pogodila krimsko sjedište ruske crnomorske flote i skladišta streljiva u tome području, napravivši malu štetu, ali uzrokujući kaos u ruskoj vojsci. Druga je uzrokovala eksploziju skladišta streljiva u Rusiji na granici s Ukrajinom.

Ukrajinske snage, koristeći rakete HIMARS koje su osigurale Sjedinjene Američke Države, uništile su mnogo mostova do grada Hersona u južnoj Ukrajini, nagovještavajući veliki pokret ukrajinskih trupa protiv ruskih snaga u južnoj Ukrajini. Dmitro Marčenko, ukrajinski general, pohvalio se da će Herson biti oslobođen „do kraja godine”. Rusija, koja je od ožujka okupirala Herson, šalje nove trupe u područje Hersona kako bi pojačala postrojbe koje su već tamo.

Život civila u Hersonu je prema izvorima iz medija užasan. Deseci tisuća pobjegli su od bombardiranja i granatiranja. Škole, koje tek nastavljaju s radom, počinju podučavati prema ruskom odobrenom nastavnom planu i programu. Rusija planira održati lažne referendume u rujnu kako bi stanovništvo „odobrilo“ dominaciju Rusije.

Otprilike jedna petina ukrajinskog teritorija je u ruskim rukama, ali to je postignuto uz ogromnu cijenu za obje zaraćene strane. Mnogi ukrajinski gradovi, sela i gradovi su uništeni unatoč činjenici da nisu bili vojni ciljevi.

Obje strane su do sada izgubile ogroman broj vojnika, a u Ukrajini je isto tako ubijeno tisuće civila. Rusija je službeno priznala da je poginulo tisuću tristo vojnika, no njihovi bi gubici, prema ukrajinskim procjenama, mogli biti čak četrdeset tri tisuće vojnika. Ali ruska vojska ima skoro milijun vojnika. Ukrajina je izgubila prema službenim informacijama oko devet tisuća vojnika, od kojih su većina vjerojatno bili slabo obučeni ročnici, uz oko pet tisuća tristo poginulih civila (prema službenim informacijama).

A rat će se nastaviti kroz jesenske i zimske mjesece. Putin je previše toga stavio na kocku da bi odustao od ovoga rata. Ukrajinska protuofenziva je usporena, ali bi se mogle otvoriti nove fronte dovlačenjem novih ruskih trupa u Ukrajinu.

Rat između Rusije i Ukrajine nije na prijelomnoj točki, barem nije još. Biden je poslao milijarde dolara pomoći Ukrajini, ali, na svoju sramotu, uskratio Ukrajini jednu vrstu oružja kojom bi mogla prevagnuti na vagi protiv Rusije, a to su borbeni zrakoplovi.

Bidenova administracija rekla je da bi omogućivanje Ukrajini da dobije takve zrakoplove bilo „eskalirajuće“. Predsjedniku je jedina dopuštena eskalacija ona koju poduzima Rusija.

Kada dođu jesenski i zimski mjeseci i ceste se pretvore u blato, led i snijeg, kada bi Ukrajina dobila borbene zrakoplove za sve vremenske uvjete, to bi moglo preokrenuti ravnotežu protiv Rusije, gurnuti rat na Krim, nanijeti ogromne gubitke ruskim snagama u blizini Hersona, i povratiti veliki dio teritorija koji sada drže osvajači.

Ipak, čak i s ovakvim pristupom, ovom ratu se ne bi nazirao kraj. Trajat će to godinama, barem dok je Putin živ. Sovjetska Rusija je 1979.–1989. pokušala osvojiti Afganistan i povukla se podvijenog repa. Trebali bismo učiniti sve što možemo da od Ukrajine napravimo Putinov Afganistan.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...