Srijeda, 24. travnja 2024.

RADIJE ŠUTNJA? Kardinal kritičan prema biskupima koji javno osuđuju Sinodalni put u Njemačkoj

Kardinal Mario Grech, glavni tajnik Biskupske sinode, rekao je da i dalje ima povjerenja u Sinodalni put Katoličke Crkve u Njemačkoj.

„Možda je komunikacija o projektu reforme mogla biti bolja”, rekao je kardinal Grech u intervjuu s Annom Mertens, urednicom njemačke katoličke novinske agencije KNA, objavljenom 29. kolovoza. No rekao je da vjeruje njemačkim biskupima „da znaju što rade“.

Kardinal je bio kritičan prema drugim biskupima zbog izdavanja otvorenih pisama u kojima se kritizira Sinodalni put njemačke Crkve. „Bratska korekcija i dijalog“ su nešto vrlo pozitivno, rekao je kardinal, ali „javna osuda” nije bila od pomoći i samo je dovela do daljnje polarizacije.

Kardinalove primjedbe su sadržane u studiji „Univerzalna Crkva u pokretu: Sinodalni putovi”, posebnoj publikaciji izdavačke kuće „Verlag-Herder“ sa sjedištem u Freiburgu. Studija sadrži eseje o sinodalnom procesu u nekoliko europskih zemalja kao i eseje teologa poput Rafaela Lucianija s Boston College School of Theology and Department, koji isto tako predaje u Venezueli i služi kao teološki savjetnik Latinoameričke biskupske konferencije; časne sestre Birgit Weiler, koja predaje na Papinskom katoličkom sveučilištu u Peruu; Christine Kheng, koja predaje pastoralnu teologiju na Istočnoazijskom pastoralnom institutu u Manili, Filipinima; i Thomasa Södinga, potpredsjednika Središnjeg odbora njemačkih katolika. Časna sestra Joan Chittister iz Sjedinjenih Američkih Država, istaknuta govornica i autorica je isto tako doprinijela svojim esejom ovoj studiji.

U članku s pitanjima i odgovorima pod naslovom „Ne možemo biti ne sinodalni“, kardinal Grech je rekao da je pokušao pratiti proces u Njemačkoj, ali je „jedna stvar pratiti ono što se objavljuje, a druga je stvar pratiti što se stvarno događa na Sinodskom putu“.

Kardinal je rekao da ne može konkretno komentirati njemački Sinodalni put ili trenutnu plenarnu konferenciju u Australiji.

„Moramo poštovati lokalne crkve”, rekao je kardinal. Dodajući u nastavku intervjua da ima dojam da se o nekim temama o kojima se raspravlja u Njemačkoj raspravlja i u drugim zemljama, te smatra da je sinodalni proces „na dobrom putu“.

„Glavni cilj ovog procesa je pronaći Božju volju i bolje je razumjeti“, rekao je kardinal za KNA. „A 2020. nije 1020., niti je 2000. Dakle, moramo biti vjerni Bogu. U isto vrijeme, moramo pronaći prave odgovore za današnje ljude”.

Njemačka biskupska konferencija i Središnji odbor njemačkih katolika pokrenuli su Sinodalni put 2019. u jeku njemačkih skandala sa zlostavljanjem maloljetnika od strane klerika. Proces uključuje forume na kojima se raspravlja o pitanjima i skupštinu na koju delegati s foruma podnose izvješća i raspravljaju o prijedlozima i glasuje o njima. Neki tekstovi ne samo da moraju dobiti odobrenje više od dvije trećine svih delegata, klerika i laika, nego isto tako moraju imati odobrenje više od dvije trećine biskupa.

Četvrta plenarna skupština na rasporedu je od 8. do 10. rujna u Frankfurtu. Približno 230 delegata raspravljat će o četrnaest tema, izvijestila je KNA. To uključuje teme poput crkvenog spolnog morala, uloge svećenika, sudjelovanja žena i obveznom celibatu katoličkih svećenika.

Sinodalni put trebao bi završiti na petoj plenarnoj skupštini u Frankfurtu u ožujku sljedeće godine.

Proces je posljednjih mjeseci doveo do sve većeg neslaganja s biskupima u drugim zemljama koji su otvoreno kritizirali reforme o kojima se raspravljalo, a neki komentatori govore o njemačkom raskolu.

Ali u uvodu u „Univerzalnu crkvu u pokretu”, predstavnici Sinodalnog puta rekli su da se katolici u Njemačkoj nemaju namjeru distancirati od univerzalne crkve.

Irme Stetter-Karp, predsjednica Središnjeg odbora njemačkih katolika, i biskup Georg Bätzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, primijetili su da katolici u drugim zemljama raspravljaju o sličnim temama.

„Mi, kao katolici u Njemačkoj, nismo sami u tim zabrinutostima; univerzalna crkva je u tranziciji”, napisali su. „Ali ovo nam daje hrabrost i nadu za istinsku promjenu u Crkvi koja vjerodostojno naviješta Radosnu vijest i iskreno je zabrinuta za ljude, slušatelje Riječi“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...